Gemeente Maastricht

Plan coffeecorner: uitstel maar geen afstel

11.03.08

'De uitspraak van de voorzieningenrechter betekent even uitstel, geen afstel. Daarom teleurgesteld, maar ik blijf vastberaden en strijdbaar om de drugsoverlast voor de burgers van Maastricht op te lossen. Deze uitspraak zet geen streep door ons spreidingsplan coffeeshops en dus gaan we vooralsnog op de ingeslagen weg voort."

Zo luidt de reactie van burgemeester Gerd Leers van Maastricht op de uitspraak van de voorzieningenrechter om de tijdelijke vestiging van een coffeecorner aan de Köbbesweg voor bepaalde tijd te schorsen. Dat betekent dat Maastricht zes weken de kans krijgt om de motivatie op onderdelen nader te onderbouwen. Volgens de gemeente is dat geen ondoenlijke opgave. Als dat gebeurd is en de onderbouwing opnieuw getoetst is, kan de procedure voor de verplaatsing van drie coffeeshops vanuit het centrum naar het buitengebied aan de Köbbesweg voortgezet worden.

De schorsing is gevraagd door onder meer de gemeente Eijsden en de Belgische buurgemeenten Visé en Voeren.

Repareren

Leers: "Het is goed dat de rechter deze zaak kritisch en zorgvuldig behandelt, want er staan grote belangen op het spel. Niet alleen voor de inwoners van Eijsden, Visé en Voeren, maar vooral voor de burgers van Maastricht. Want ook zij hebben recht op een leefbare en veilige woonomgeving. We vechten er al jaren voor om de drugsoverlast te kunnen beteugelen. Daarvoor is het verplaatsen van zeven van de veertien coffeeshops naar de beter controleerbare buitengebieden een adequaat instrument. Want met het huidige gemankeerde Nederlandse gedoogbeleid lukt het nooit om de overlast helemaal weg te nemen."

Oproep bevolking

Leers vindt het spijtig dat alleen maar de tegenstanders van het spreidingsplan met allerlei acties van zich hebben laten horen. Hij hoopt dat nu ook de voorstanders - de inwoners van Maastricht, die onder de drugsoverlast gebukt gaan - van zich laten horen.

Kabinet

Om tot een snelle oplossing van de overlast te komen in de stad, doet burgemeester Leers nu eveneens een beroep op het kabinet. Dat heeft in het regeerakkoord uitgesproken de grensregio's te hulp te schieten. Leers vraagt het kabinet vooral om extra menskracht en middelen ter beschikking te stellen voor handhavend optreden, met name tegen het toenemend gewelddadig optreden van illegale drugsrunners.

Hij wil dat met spoed een kentekenregistratiesyteem boven de A2 komt te hangen. "Ik vind dat het kabinet deze woorden nu moet waarmaken. Daar zal ik het op aanspreken. Ik heb er overigens alle vertrouwen dat minister Hirsch Ballin ons wil helpen, want hij kent de omvang van de problematiek in deze regio."

Bovendien doet de burgmeester een appèl op de buurgemeenten. "De rechter heeft naast Eijsden, ook de Belgische buurgemeenten Visé en Voeren ontvankelijk verklaard als belanghebbende. Dat is terecht, want de inwoners van die plaatsen hebben er recht op gehoord te worden. Maar dan draai ik het ook om. Dan vind ik wel dat de buurgemeenten ook de morele verplichting hebben om mee te zoeken naar een oplossing. Want dit is een euregionaal probleem en is volgens het nimby-gedrag niet acceptabel. Als we in Maastricht hard gaan optreden - waar we door de uitspraak min of meer toe gedwongen zijn - zal de overlast zich naar andere gemeenten verplaatsen. Dus deze uitspraak betekent geen oplossing van het probleem. Ik blijf aansturen op een gezamenlijke, grensoverschrijdende aanpak in de hele regio."