GroenLinks

Groenlinks wil ondernemersoffensief

11 maart 2008

Het moet aantrekkelijker worden om zelfstandig ondernemer te worden. GroenLinks wil met name vrouwen stimuleren om de stap naar zelfstandig ondernemerschap te wagen. Tijdens een debat over dit onderwerp morgen in de Tweede Kamer presenteert GroenLinks negen voorstellen, waaronder een gedeeltelijk basisinkomen voor zelfstandigen. Minder dan drie van de ondernemers is nu vrouw, maar dat aantal kan een stuk hoger. Met name voor de "Vogelaarwijken" is het stimuleren van ondernemerschap een goede manier om uit de achterstand te komen.

GroenLinks kiest in tegenstelling tot het kabinet voor een aantal heldere doelen. Het aantal startende kleine ondernemers moet stijgen van 100.000 in 2007 naar 200.000 in 2011. Het aandeel vrouwen moeten stijgen tot 35% - nu is dat nog 28,4%. De armoede onder zelfstandigen is in 2011 gehalveerd - op dit moment bevindt 16% zich onder de lage inkomensgrens. En GroenLinks wil het zelfstandig ondernemerschap in de Vogelaarwijken verdubbeld zien in 2011.

De voorstellen van GroenLinks maken het ondernemerschap aantrekkelijker, onder andere door het invoeren van fiscale aftrek van een werkruimte thuis, het verbeteren van de pensioenvoorziening voor kleine zelfstandigen en het invoeren van een basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid.

Beschuit met muisjes voor bewindslieden
Eén voorstel van GroenLinks is inmiddels al overgenomen door het kabinet: dat is een wet die de zwangerschapsuitkering voor vrouwelijke ondernemers regelt. Kamerlid Ineke van Gent zal morgen de staatssecretarissen De Jager, Aboutaleb en Heemskerk beschuit met muisjes aanbieden. "Met de drie heren wil ik graag beschuit met muisjes eten om de geboorte van de wet te vieren."

Ineke van Gent