Time : 13:19:24
Date : 11 March 2008
Sender Name: pharma.be

Terugbetaling farmaceutische innovaties in tweede helft 2007 - Het resultaat van overleg in een solidaire gezondheidszorg

pharma.be vestigt de aandacht op de 26 innovaties waarvan de terugbetaling werd beslist in het laatste semester van 2007. Daarvan zijn er 16 nieuwe geneesmiddelen met een nieuwe molecule, nieuwe behandelingen voor Multiple Sclerose, HIV en ouderdoms degeneratie van het oog; ook de terugbetaling van het eerste geneesmiddel met als indicatie "preventie van kanker" - het baarmoederhalskankervaccin - werd in deze periode beslist. Verder 10 gekende molecules maar met een nieuwe indicatie, o.a. een behandeling voor het 'Restless Legs Syndroom', hoofd- en halskanker en epilepsie.

3 van de 26 innovaties zijn weesgeneesmiddelen, o.a. behandelingen voor leukemie en chronische ijzerstapeling. Op 31 december 2007 werden er in het totaal 18 weesgeneesmiddelen terugbetaald in België. Sinds 1 januari 2008 worden er 3 bijkomende terugbetaald, waardoor de teller op 21 staat.

Tijdens het laatste semester waren er positieve signalen, om de snelle toegang tot innovatie in België te verbeteren.

Eén indicatie-uitbreiding op de vijf ging gepaard met een opgelegde prijsdaling. Dergelijke prijsdalingen zijn verminderd t.o.v. het eerste semester van 2007. Research naar nieuwe toepassingsdomeinen van bestaande geneesmiddelen vergt immers ook nieuwe klinische studies die intensieve investeringen eisen, die moeten kunnen worden gerecupereerd.

Alle beslissingen tot terugbetaling zijn binnen de aangewezen termijn van 180 dagen getroffen. In 2007 is het aantal negatieve beslissingen tot terugbetaling sterk verminderd. Het aantal geneesmiddelen, dat pas na een tweede procedure terugbetaald werd, is ook aanzienlijk afgenomen.

De terugbetalingsprocedure kan voortaan sneller beginnen, omdat die meteen na de adviesverlening door het CHMP van start kan gaan. Dat is het Comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMEA). Niettemin is de wachttijd, tussen de beslissing tot terugbetaling en de inwerkingtreding, nog vatbaar voor verbetering. Deze louter formele stappen vergen nog gemiddeld twee en een halve maand , terwijl zij tot voor enkele jaren in anderhalve maand werden afgehandeld.

De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) beoordeelt de individuele meerwaarde van farmaceutische innovaties bij de aanvraag tot terugbetaling. Op die wijze worden zij beschikbaar voor de patiënt, in het kader van onze solidaire gezondheidszorg. De gezondheidspartners brengen daarover, binnen de CTG, een advies aan de Minister van Sociale zaken. Het advies over de terugbetaling en de terugbetalingsvoorwaarden rust op een wetenschappelijke evaluatie en binnen de grenzen van het beschikbare terugbetalingsbudget van de ziekteverzekering.