RTV-Noord-Holland


PERSBERICHT

Stad aan de Haven
Een 13-delige documentaire over de zeehavens Amsterdam, vanaf 11 maart bij RTV N-H.

Door de eeuwen heen zijn de internationale havenactiviteiten van het Oostelijk Havengebied verplaatst naar het Westelijk Havengebied. Hierdoor wordt de haven steeds meer aan het zicht onttrokken. Het bewoonbare gebied ligt als het ware met zijn rug naar de haven toe, inwoners van Amsterdam weten maar weinig van de havenactiviteiten.

Volgens wethouder Asscher ontstaat er vergrijzing in de haven. Het is moeilijk mensen te vinden die in de haven aan de slag willen. Er blijkt een overschot aan lager geschoolden op de arbeidsmarkt in Amsterdam. De gemeente heeft het over een zogenaamde mismatch, namelijk het wegnemen tussen vraag en aanbod van lager geschoolden.

Als een olievlek breidt de haven zich uit in westelijke richting. Het Westelijk havengebied opereert inmiddels samen met de havens in het Noordzeekanaalgebied onder de naam Zeehavens Amsterdam.

Annegien Haselager en Niki Boomkens, beiden cameravrouw zijn op zoek gegaan naar mooie, persoonlijke verhalen.

Mensen die wij hebben geïnterviewd doen al lang vies en zwaar werk in alle omstandigheden. Tóch praten ze vol liefde over hun werk en met een dosis humor slepen ze elkaar de dag door. Havenmedewerkers die al een tijdje meedraaien, denken terug aan hoe het vroeger was. Met veel mannen in een ruim van een schip, het werk bestond voornamelijk uit handwerk. Termen als 'poken', 'kluittrappen' en 'stekkerpezen' zijn niet aan de frisse stagiaires van de havenvakschool besteed. Kameraadschap is heel belangrijk. Enthousiasme en passie zijn duidelijk voelbaar onder de havenmedewerkers.'

Daarnaast zien we in de serie natuurlijk de schepen. Statig, gracieus en indrukwekkend. Motoren, kranen, werktuigen, winches, krakende trossen, marifonen zorgen voor een kakofonie van geluid. Soja, cacao kolen en graan, maar ook stookolie geven de haven een geur. Rood, groen, blauw, geel en zwart staan voor schepen, kranen, waarschuwingen, tekens, richtingen en voorschriften die de haven definiëren. En dan is er het water; geluid, geur, kleur en gevoel.

In 13 afleveringen wordt, aan de hand van bovenstaande ingrediënten, de haven in kaart gebracht. Er wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit van het beeld waarin wij samen met de editor een zeer filmische look en feel willen creëren. Dit wordt ondersteund door een soundtrack die speciaal gecomponeerd wordt voor deze serie. De compositie baseert zich op geluiden van de haven. Fotografische beelden, de timing van de montage en de composities van de muziek moeten zorgen voor een indrukwekkende serie.

De volgende sponsoren maakte het mogelijk dat Haselager en Boomkens hun documentaire konden maken:

Amports
Oram
Gemeente Amsterdam
ABN AMRO
Masterplan Noordzeekanaalgebied

Stad aan de haven
Iedere dinsdagavond om 17.20 uur op RTV N-H
(start 11 maart & hh ieder uur)