Gemeente Harenkarspel


Harenkarspel scoort goed op beheer van speelplaatsen

De speellocaties die beheerd worden door gemeente Harenkarspel zijn in goede handen. Uit landelijke controle blijkt dat gemeenten gemiddeld 63% scoren, Harenkarspel haalt 80%. Het is een indicatie van de kwaliteit van het beheer van de speelplaatsen over het jaar 2007.

De score is gebaseerd op een steekproef van drie logboeken van speeltoestellen, waarbij gecontroleerd is of er gegevens van inspecties en onderhoud zijn geregistreerd. Bij een score van 100% zijn alle gegevens waarop gecontroleerd is terug te vinden in de logboeken, wat een indicatie geeft van de kwaliteit van het beheer van de speelplaatsen. De gemiddelde score van alle gemeenten is 63 %.

Uitkomst onderzoek beheer speeltoestellen

Gemeenten onderhouden en inspecteren goed de speeltoestellen die ze in eigen beheer hebben. Maar ze houden niet goed de logboeken bij waarin de onderhoudgegevens staan. Dit concludeert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) nadat ze de administratie van honderd gemeenten inspecteerden.

Gemeenten laten een- tot driemaal per jaar hun speeltoestellen inspecteren. Veel gemeenten schakelen daarbij een inspectiebureau in. Daarnaast moet een logboek worden bijhouden met de gegevens van de keuringen, onderzoeken, onderhoud en ongevallen. Maar bij meer dan de helft van de gemeenten ontbreekt in het logboek de vervolgactie die voortkomt uit de inspectie.

Onderhoudgegevens
Het zijn vooral de gegevens van onderhoud die regelmatig ontbreken in de logboeken. Het ontbreken van beheergegevens in de logboeken betekent niet dat er geen beheer wordt uitgevoerd. Gemeenten geven zelf aan meer te doen aan inspecties en onderhoud dan in de logboeken staat verwoord.

Van de gemeenten die de logboeken niet goed hadden bijgewerkt, hebben een aantal de opmerkingen van VWA ter harte genomen en de logboeken bijgewerkt. De VWA ziet geen aanleiding meer om daar op bezoek te gaan, maar zal nog wel op bezoek gaan bij gemeenten die hun logboek helemaal niet hebben bijgewerkt.

Meer informatie biedt de site van de Voedsel en Warenautoriteit

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600