Socialistische Partij

Provinciaal referendum wieringerrandmeer; deadline 11 maart 2008

21-02-2008 * Het is de bedoeling dat 17 maart 2008 een definitief besluit wordt genomen over het wieringerrandmeer. Als u vindt dat er een provinciaal referendum over het wieringerrandmeer zou moeten worden gehouden heeft u daarvoor tot uiterlijk 11 maart om hiervoor vijfhonderd handtekeningen in te dienen. U moet dan eerst een brief naar de provincie sturen of faxen. Wij als SP-fractie Noord-Holland willen er eerlijk bij zeggen dat een provinciaal referendum geen gemakkelijke opgave zal zijn omdat dan álle kiezers in de provincie zich zullen moeten uitspreken over het randmeer.

Als SP-fractie Noord-Holland vinden wij eigenlijk dat het beste een gemeentelijk referendum zijn in Wieringen en Wieringermeer zou zijn. Hiervoor hebben wij inmiddels zo'n duizend handtekeningen uit de Kop van Noord-Holland aangeboden bij de gemeenteraden van deze plaatsen. Maar wij vinden het ook belangrijk dat burgers de gelegenheid krijgen om gebruik te maken van de rechten die ze hebben, zoals de mogelijkheid tot het aanvragen van een provinciaal referendum. Wij doen daarom ons best om te faciliteren dat de tekenlijsten daarvoor op de Noord-Hollandse gemeentehuizen komen te liggen.


*Tekenlijsten*
Als burgers bij de provincie een verzoek willen doen om de tekenlijsten beschikbaar te stellen hebben ze daartoe het volste recht. Wanneer vervolgens vijfhonderd mensen hun handtekening zetten in gemeentehuizen in Noord-Holland geldt dit als een officieel verzoek voor een referendum aan provinciale staten. Wij begrijpen ook dat men daarmee in elk geval een signaal wil afgeven dat het wieringerrandmeer eerst voorgelegd zou moeten worden aan de bevolking in een referendum, zelfs al wordt het nog een hele klus om de daar op volgende kiesdrempels te halen. En gezien de kosten die gemoeid gaan met dit project (320 miljoen euro) zou je inderdaad kunnen stellen dat het wieringerrandmeer een zaak die iedere Noord-Hollandse burger mede aangaat.

De eerste stap hiertoe is dat vijfhonderd kiezers hiertoe een verzoek indienen bij provinciale staten. Maandag 11 februari 2008 heeft de Provincie Noord-Holland vergaderd over de gang van zaken bij een verzoek om een provinciaal referendum. Besloten is dat wanneer twéé of meer kiesgerechtigde inwoners van Noord-Holland een schriftelijk verzoek hiertoe indienen, de tekenlijsten voor een provinciaal referendum in alle gemeentehuizen en het provinciehuis beschikbaar zullen worden gesteld. Dat dit nog steeds niet is gebeurd, ondanks dat er de laatste maanden al diverse mensen langs zijn geweest op het gemeentehuis in Wieringen en Wieringermeer, heeft te maken dat er bij gedeputeerde staten en de coalitiepartijen verschil van opvatting was over de te volgen procedures.


*Faxen:*
Als u vindt dat de procedure voor een provinciaal referendum in werking moet worden gesteld kunt u dit het beste op de volgende manier aanpakken:

Schrijf een briefje aan de provincie met daarin: ,,Wij verzoeken de Provincie Noord-Holland de kennisgevingslijst voor een provinciaal referendum beschikbaar te stellen op alle gemeentehuizen en het provinciehuis.''

naam:
adres:
woonplaats:
geboortedatum:

en onderteken dit met _twee_ of meer kiesgerechtigde inwoners van de provincie

U kunt dit verzoek vervolgens faxen en/of per brief zenden aan:

Provincie Noord-Holland
t.a.v. Statengriffie, dhr. J. Vrijburg
betreft: verzoek beschikbaar stellen kennisgevingslijst Postbus 123
2000 MD Haarlem

*Fax *(023) 514 40 40

Het voordeel van faxen is dat het waarschijnlijk sneller bij de provincie binnen is en u de brief er tegelijkertijd achteraan kunt zenden. Bewaart u wel het eventuele verzendbewijs. De griffie zal dan vervolgens de tekenlijsten op alle gemeentehuizen en in het provinciehuis beschikbaar stellen, en mensen hebben tot uiterlijk drie werkdagen voor de statenvergadering waarin het besluit moet vallen (t/m uiterlijk 11 maart aanstaande) om hun vijfhonderd handtekeningen te zetten.

Voor meer informatie over het provinciaal referendum, zie www.noord-holland.nl onder het kopje 'digitaal loket': http://www.noord-holland.nl/thema/concern/Digitaal_Loket/referendum.asp?thema=home&ComponentID=91299&SourcePageID=57476#91299


*Commissievergadering ruimtelijke ordening:*

Eerst zal op 3 Maart 2008 aanstaande het wieringerrandmeer worden behandeld in de commissie Ruimtelijke ordening en grondbeleid van de provincie. Deze vergadering is openbaar toegankelijk. Voor inspreken en verdere informatie over de agenda kunt u contact opnemen met de statengriffie van de provincie, www.noord-holland.nl onder het kopje 'politiek&bestuur' > 'commissies' > 'ruimtelijke ordening en grondbeleid' http://www.noord-holland.nl/thema/concern/politiek_en_bestuur/Commissies/ROG/index.asp