Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Zuid-Holland en Zeeland wijzen verzoek Greenpeace af voor bouwstop kolencentrale


---

ZUID-HOLLAND EN ZEELAND WIJZEN VERZOEK GREENPEACE AF VOOR BOUWSTOP KOLENCENTRALE

De provincies Zuid-Holland en Zeeland hebben een verzoek van Greenpeace afgewezen om handhavend op te treden tegen de bouw van E.ON van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte in Rotterdam. De reden voor afwijzing is dat E.ON de (voorbereidende) bouwactiviteiten inmiddels zelf grotendeels heeft stilgelegd en de resterende activiteiten geen effect hebben op de nabijgelegen natuurgebieden.

Beide provincies nemen over vijf weken een besluit over de Natuurbeschermingswet-vergunning, een van de vergunningen die E.ON nodig heeft om de bouw van de centrale mogelijk te maken.

In afwachting van de definitieve Natuurbeschermingswet-vergunning vroeg E.ON in januari toestemming om alvast voorbereidende bouwwerkzaamheden te verrichten. Omdat de bouwactiviteiten naar het oordeel van de provincies geen nadelige invloed hadden voor de beschermde natuurgebieden oordeelden de provincies dat voor de bouwfase geen natuurbeschermingswetvergunning nodig was. Volgens de Raad van State moeten echter ook (voorbereidende) bouwactiviteiten in de overwegingen bij de vergunningverlening worden meegenomen.

E.ON heeft inmiddels het leeuwendeel van de bouwwerkzaamheden stilgelegd. De provincies geven het bedrijf alleen toestemming om:
*een deel van de 23 meter diepe wand van de bouwput - waarvan de aaanleg al begonnen was - verder af te bouwen;
*de bronbemaling van de bouwput voort te zetten;


*een koelsysteem van een nabijgelegen chemisch bedrijf om te leggenn.

Deze werkzaamheden hebben naar het oordeel van Zuid-Holland en Zeeland geen invloed op de natuur in de beschermde gebieden. Het acuut stilleggen van werkzaamheden aan de bouwput zou zelfs milieuschade met zich kunnen meebrengen. De provincies nemen over vijf weken een besluit over de Natuurbeschermingswetvergunning. Daarbij zal worden bekeken welke invloed de exploitatie én bouw van de kolencentrale hebben op de nabij- en verdergelegen natuur.

Bron: afdeling Communicatie, 070 - 441 66 22


---

GEGEVENS WIJZIGEN / UITSCHRIJVEN:
http://pzhezine.ezines.i-park.nl/frontend/IPARKMAIL_PZHEZINE/unsub.cfm?uid=617&clist=19