Gemeente Zwolle

Ruimte voor de Rivier

Klimaatverandering

Nederland ligt in de delta van onder meer de Rijn en de Maas. Door de gestage klimaatverandering stijgt het waterpeil in deze rivieren en hun zijtakken. Ook de IJssel heeft hier mee te maken.

De extreme hoogwaterstanden in 1993 en 1995 waren aanleiding om te zoeken naar oplossingen die Nederland beter beschermen tegen hoogwater.

Hoogwater in de IJssel

Het Deltaplan Grote Rivieren heeft ervoor gezorgd dat de dijken versneld zijn versterkt, maar er zijn meer maatregelen nodig om Nederland veilig te houden. Vooral voor de toekomst

Veiligheid

Om het water in de nabije toekomst op een veilige manier te kunnen afvoeren, hebben de rivieren meer ruimte nodig. Om dit te realiseren heeft de regering het project Ruimte voor de Rivier opgezet. Naast veiligheid moet Ruimte voor de Rivier er ook voor zorgen dat bedrijvigheid, wonen, recreatie en natuur goed samen gaan in het Nederlandse rivierengebied. Een balans tussen mens en natuur en het samengaan van functies.

De maatregelen moeten uiterlijk in 2015 zijn uitgevoerd en hebben een totaal budget van EUR 2,2 miljard. Als gevolg van klimaatverandering zullen naar verwachting ook daarna investeringen nodig blijven. Het kabinet heeft daarom reeds enkele gebieden gereserveerd om ook in de toekomst rivierverruiming mogelijk te maken, indien dat nodig mocht zijn.

Logo Ruimte voor de IJssel

Bron: eenheid Ontwikkeling
Datum van 13-07-2007 tot 12-07-2008

* ruimte voor de rivier

* koplopers

* aanpak

* organisatie

* planning

* publicaties

* contact

* links