Gemeente Hilversum

Gemeente krijgt buurtbemiddeling

11 maart 2008
De gemeente Hilversum krijgt een project voor buurtbemiddeling. Mensen met buurt- of burenproblemen kunnen een neutrale buurtbemiddelaar inschakelen om een vastgelopen conflict weer bespreekbaar te maken. Al in tientallen andere gemeenten is de buurtbemiddeling succesvol gebleken. Partners in het project buurtbemiddeling Hilversum zijn Versa Welzijn, de gemeente Hilversum, woningcorporaties De Alliantie, Dudok Wonen, Gooi en Omstreken en de politie Gooi en Vechtstreek. Er worden nu vrijwilligers geworven die - na een training - medio mei/juni aan de slag gaan.

Een burenruzie kan het woonplezier behoorlijk verpesten. Wat is begonnen met een kleine irritatie over bijvoorbeeld geluidhinder of vermeend storend gedrag kan soms in korte tijd uit de hand lopen. De spanning loopt dan snel op. Waar buurtgenoten mee geholpen zijn, is iemand die de druk van de ketel haalt en beide partijen weer met elkaar in gesprek brengt. Dat vraagt van zo'n buurtbemiddelaar vooral het vermogen om goed te luisteren, vertrouwen te winnen en de emoties van partijen gezamenlijk bespreekbaar te maken. Dat biedt partijen de kans om er samen uit te komen, zo is de ervaring in andere plaatsen.

Luisteraar
Een buurtbemiddelaar is in de eerste plaats een uitstekend luisteraar. Als de ruziënde partijen eenmaal weer met elkaar in gesprek zijn, kan het probleem worden opgelost. Daarom zijn we op zoek naar mensen die beschikken over goede sociale vaardigheden, die onbevooroordeeld naar anderen kunnen luisteren en in een conflict onpartijdig kunnen blijven.

Iets voor u?
Buurtbemiddelaar iets voor u? Neem dan contact op met Paul Tijssen via telefoonnummer: 024-3565033 of meldt u aan per e-mail: paultijssen@planet.nl