Beeld en Geluid


Docentendagen 2008

3-12-2007

DOCENTENDAGEN 2008: BENT U AL MEDIAWIJS?

Deskundigheidsbevordering voor docenten primair en voortgezet onderwijs

Hilversum - Voor de tweede maal presenteren het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Schooltv en Teleblik de Docentendagen, op 12, 19 en 26 maart 2008 bij Beeld en Geluid in Hilversum. De organisatie nodigt docenten primair en voortgezet onderwijs uit om een duik te nemen in de digitale leefwereld van hun leerlingen. Media en onderwijs staan centraal in de vele workshops, masterclasses en discussies en er zullen veel nieuwe en innovatieve mediaprojecten worden getoond. Inschrijven kan vanaf vandaag via www.beeldengeluid.nl/docentendagen2008

Het begrip mediawijsheid is 'hot'. Hoe kunnen kinderen en jongeren zich handhaven in onze gemedialiseerde wereld waarin ze continu worden bestookt met, soms expliciete, boodschappen? Welke rol speelt het onderwijs hierin? En hoe kan een docent (nieuwe) media op een verantwoorde, slimme en leuke manier inzetten? Dit zijn maar drie van de vele vragen die tijdens de Docentendagen aan bod zullen komen. Beeld en Geluid, Schooltv en Teleblik delen graag hun expertise op dit gebied met docenten die geĂŻnteresseerd zijn in het thema onderwijs en media. Maar docenten gaan vooral ook zelf aan de slag. En uiteraard is er ook ruimte voor een bezoek aan de media experience.

12 maart 2008: docentendag primair onderwijs, 'Mijn digitale verhaal' 'Mijn digitale verhaal', dat is het thema van de eerste Docentendag, bestemd voor leerkrachten primair onderwijs. In workshops en lezingen komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: 'Hoe gebruiken kinderen media als podium?', 'Gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken met Teleblik' en 'Ontwikkel je eigen tv-studio op school'. Maar ook kunt u leren animatiefilmpjes te maken met uw leerlingen. Rob Martens, hoogleraar Multimediale Educatie, opent deze dag met een korte inleiding over mediagebruik van jonge kinderen en gaat in discussie met docenten en andere ervaringsdeskundigen.

19 maart 2008: docentendag voortgezet onderwijs, 'Mijn digitale wereld' Op deze dag staat de digitale leefwereld van jongeren centraal. Omdat volwassenen deze wereld vaak maar moeilijk kunnen bijhouden, draait een van de workshops om de vraag: 'hoe ziet de mediawereld van een middelbare scholier er eigenlijk uit?' Is deze vraag beantwoord, dan kunt u vervolgens met deze kennis aan de slag. Er zal veel aandacht zijn voor mediaproducties van leerlingen zelf; jongeren zijn immers al lang niet meer alleen media-consument, maar zeker ook producent. Ook games en virtuele netwerken krijgen ruim aandacht. En voor het allernieuwste in onderwijsland volgt u onze masterclass 'M-learning, leren met je mobiele telefoon.'

26 maart 2008: docentendag CKV, 'Mijn digitale cultuur' Nieuw dit jaar: een Docentendag speciaal voor docenten CKV. CKV is bij uitstek het vak dat zich bezighoudt met beeldcultuur, mediawijsheid en mediakunst. Op deze dag veel aandacht voor de vraag hoe media zich verhouden tot het vak. Moeten leerlingen de deur nog wel uit, nu zoveel bronnen online beschikbaar zijn? En is er nog wel genoeg aandacht voor de traditionele kunsten? Naast discussie en debat ook op deze dag veel praktijk: workshops webkunst, videokunst, een kennismaking met het archief van Beeld en Geluid en het ontwerpen van een mediawijze les zijn enkele voorbeelden.

Kijk voor meer informatie over het programma op www.beeldengeluid.nl/docentendagen2008