Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

4 maart 2008

KennisCafé met Universiteit Utrecht, Debatcentrum Tumult en VPRO's Noorderlicht

Nieuwe serie maandelijkse KennisCafé's in Utrecht

Debatcentrum Tumult en de Universiteit Utrecht organiseren in 2008 het maandelijkse KennisCafé in Utrecht met een nieuwe partner: VPRO's Noorderlicht. Het KennisCafé is een ontmoetingsplek voor wetenschappers, studenten, journalisten en iedereen met interesse in wetenschap. De avonden vinden plaats in de eigen zaal van Debatcentrum Tumult aan het Domplein in Utrecht. Op woensdagavond 12 maart vindt het eerste KennisCafé van 2008 plaats, met het thema Young forever.

De avond bestaat uit een debat tussen wetenschappers met verschillende visies op actuele en belangwekkende kwesties. Naast het debat is er ieder KennisCafé het onderdeel 'De promovendus van de maand' waarin een onderzoeker uitleg geeft over het proefschrift waarop hij of zij die maand promoveert. Vaste onderdelen van het KennisCafé zijn columns van Maarten van Rossem, bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en van wetenschapsjournalist Marcel Hulspas.

Egoïstische generatie

Generaties verschuiven en volwassenheid wordt steeds verder uitgesteld. Prof.dr. Wilma Vollebergh (Universiteit Utrecht) benoemde dit nog in haar oratie op 15 februari j.l. In het KennisCafé op 12 maart zal het gaan over de hedendaagse adolescent. Want deze is lui geworden, zo klinken de kritieken. Er is een chronisch tekort aan ambitie, jongeren doen te lang over hun studie en beginnen veel te laat met werk en nageslacht. Ze zijn nauwelijks maatschappelijk betrokken en vermaken zich met drugs en afstompende computergames. Ze geven meer geld uit dan ooit, maar ze worden pas laat volwassen. Maar hoe ver kunnen we de adolescentie oprekken? Hoe komen we eigenlijk aan deze egoïstische generatie en wat voor effecten kunnen we op termijn verwachten? Wat heeft de samenleving aan de hedonistische jongeren? Vallen ze hun hele leven tussen wal en schip, of hebben we te maken met een generatie die Nederland wel eens in de juiste richting kan sturen?

KennisCafé 12 maart

Thema: Young forever.

Panelleden: Rob Wijnberg, opinieredacteur NRC Next en auteur van het boek 'Boeiuh!' en prof.dr. Wim Meeus, hoogleraar menswetenschappelijke studie van de jeugd aan de Universiteit Utrecht.

Voorzitter: Ger Jochems, journalist voor Noorderlicht.

12 maart 2008, 20.00-22:00 uur, Debatcentrum Tumult, Domplein 5, Utrecht.

Zie ook www.tumultdebat.nl.

Meer informatie

Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3550, perscommunicatie@uu.nl.