Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

7 maart 2008
Nieuwe masteropleiding Artistic Research
Op Tefaf tekenen UM en HS Zuyd intentieverklaring

Gezamenlijk persbericht Universiteit Maastricht/Hogeschool Zuyd

De Universiteit Maastricht en de Hogeschool Zuyd zijn van plan een gezamenlijke masteropleiding Artistic Research aan te bieden. Onder meer beeldend kunstenaars, musici en acteurs en theatermakers kunnen in de eenjarige master wetenschappelijk onderzoek doen naar een onderwerp uit hun vakgebied. Veel afgestudeerden uit het kunstvakonderwijs hebben behoefte aan reflectie en onderzoek, om hun kennis te verdiepen. De opleiding staat voor onderzoek `door kunstenaars, binnen de kunsten'. De voorzitters van de beide Colleges van Bestuur tekenen op 12 maart een intentieverklaring op de Tefaf. De opleiding zou in september 2009 van start moeten gaan.

Op beroepsopleidingen voor musici, beeldend kunstenaars en acteurs ligt de nadruk op het zelfstandig uit kunnen voeren van een beroep na voltooiing van de opleiding. Er is aandacht voor achtergronden en geschiedenis, maar die gaat sommige afgestudeerden nog niet ver genoeg. "Deze opleiding richt zich op mensen die behoefte hebben aan meer reflectie en diepgaand onderzoek, gekoppeld aan hun eigen dagelijkse beroepspraktijk", zegt coördinator van de opleiding bij de UM, Peter Peters. "Een klavecinist, iemand die beroepsmatig klavecimbel speelt, kan bijvoorbeeld onderzoek doen naar nieuwe repertoires, nieuwe speelmethodes of ander bronnenonderzoek. Het doel is deze eigen praktijk te verbeteren of vernieuwen." In België worden op dit moment al vergelijkbare opleidingen aangeboden. De UM en de Hogeschool Zuyd streven ernaar de eerste Nederlandse master Artistic Research te hebben die door de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie) is geaccrediteerd. Docenten van beide organisaties zullen het onderwijs verzorgen. De master is een eerste uiting van de wens tot nadere samenwerking tussen de UM en de Hogeschool Zuyd op het gebied van de kunsten. De opleiding mikt op `dubbeltalenten', zoals kunstenaars met een bovengenoemde interesse voor reflectie, legt Peter Peters uit. "Maar ook afgestudeerden van bijvoorbeeld Cultuurwetenschappen met aantoonbare artistieke kwaliteiten." Geïnteresseerden dienen vooraf een idee te hebben voor het onderzoek dat ze willen verrichten. De eerste helft van de opleiding biedt vooral kennis van de methodologische opzet van een wetenschappelijk onderzoek en andere praktische aspecten. De tweede helft gaan de studenten hun onderzoek uitvoeren. Het idee is om aan het einde van het jaar een manifestatie te organiseren waarop de afgestudeerden hun resultaten presenteren aan de buitenwereld.
Binnen de Universiteit Maastricht is de master ingebed in het onderzoek van de Faculteit der Cultuur en Maastschappijwetenschappen. Het streven is dit jaar de accreditatie rond te krijgen, zodat na een jaar van ontwikkelen de eerste studenten kunnen instromen in september 2009.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht en de ondertekening van de intentieverklaring kunt u terecht bij Peter Peters, tel. 043 383453, e-mail P.Peters@PHILOSOPHY.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.