Gemeente Tiel


Diploma voor Tielse oudkomers

Op woensdag 12 maart 2008 ontvangen 41 Tielse oudkomers een diploma voor de inburgeringscursus waar zij het afgelopen jaar aan hebben deelgenomen. Wethouder Van Oostveen overhandigt de certificaten om 18.30 uur in het gebouw van Roc Rivor aan de Bachstraat in Tiel.

De inburgeringscursus heeft als doel de deelnemers een kans te bieden Nederlands te leren in combinatie met een toekomstgerichte cursus, waardoor zij kunnen participeren in de Nederlandse samenleving. Naast lessen in de Nederlandse taal volgen de deelnemers naar keuze lessen op het gebied van opvoedingsondersteuning of oriëntatie op de Nederlandse samenleving. Sommige deelnemers volgen een traject gericht op de arbeidsmarkt. Het certificaat van de inburgeringscursus maakt toelating tot verschillende vervolgopleidingen mogelijk. De oudkomers hebben het opleidingstraject afgelegd in het kader van de landelijke Regeling Inburgering Oudkomers.

Oudkomers
Oudkomers zijn leden van etnische minderheidsgroepen die al voor langere tijd legaal in Nederland verblijven. Het zijn mensen van 18 jaar of ouder, die niet onder de wet inburgering nieuwkomers vallen, buiten Nederland geboren zijn, de Nederlandse nationaliteit hebben of in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning en niet in Nederland verblijven voor een tijdelijk doel.

Wet Inburgering
Vanaf 1 januari 2007 is er een nieuwe Wet inburgering in Nederland. Deze wet stelt dat mensen die nog geen Nederlands paspoort hebben, nog niet goed Nederlands spreken, lezen en schrijven en niet voldoende van Nederland weten moeten inburgeren. Dit doen ze door het afleggen van een inburgeringsexamen. Als het examen is behaald, is men ingeburgerd. In tegenstelling tot de oude regeling is het in deze regeling verplicht om in te burgeren. De gemeente Tiel neemt contact op met degenen die in aanmerking komen voor een inburgeringscursus. De gemeente betaalt de cursus voor sommige mensen. Andere mensen kunnen een lening krijgen om de cursus te betalen.

Lees meer informatie over inburgering oudkomers.

Laatst bijgewerkt: 10 maart 2008