Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Topsport met spierziekte

Topsport en spierziekte lijken slecht bij elkaar te passen. Toch zijn er verschillende mensen met een spierziekte die echte topsport bedrijven. Eén van hen is Lisette Teunissen. Zij heeft HMSN . Ze is een topzwemster en ze kwalificeerde zich onlangs voor de paralympics in Peking.

Topsport is natuurlijk maar voor weinig mensen weggelegd en een spierziekte brengt vaak ernstige beperkingen met zich mee. Daarom is het bijzonder wanneer iemand er ondanks de spierziekte in slaagt om toch grenzen te verleggen. Over de prestaties van Lisette verscheen het volgende persbericht:
Lisette bij zwembad
Lisette met trainer Herman Mets in 2006
Lisette Teunissen is 22 jaar oud en woont in Capelle aan den IJssel. Zij heeft zich in het weekend van 8 maart voor het zwemmen gekwalificeerd voor de Paralympics in Beijing. Op maandag 3 maart jl. vroeg in de ochtend vertrok de Nederlandse Paralympische zwemselectie en enkele talenten met de bus naar Esbjerg Denemarken om met nog 20 andere landen deel te nemen aan de Danish Open 2008. Het NOCNSF had deze wedstrijd aangewezen als kwalificatiewedstrijd voor de Paralympics in Beijing.

Voor Lisette stond de 200 vrij, 50 rug en 50 vrij op het programma. Voor de 50 rug had zij al een nominatie op zak, dus hiervoor moest vormbehoud worden getoond. De 200 vrij was nog een mogelijkheid om een kwalificatie binnen te halen, maar was nu geen prioriteit. De 200 vrij ging helaas niet naar wens. Na 25 meter had Lisette het gevoel, dat ze niet vooruit kwam. Dat bleek ook wel en ze kreeg na 100 meter de opdracht zich niet op te blazen en de wedstrijd uit te zwemmen. Dit was een grote teleurstelling, want ze had toch wel gehoopt op een kwalificatie.

Nu moest ze zich herpakken, de kop erbij houden en 's middags knallen op de 50 meter rugslag. Na 25 meter moest ze toch wel aanzetten , maar met een goede finish brak ze eindelijk door de 50sec.-grens heen. De kwalificatie was binnen en bovendien een nieuw Nederlands record. Lisette was door het dolle heen. 's Middags mocht ze ook nog een Multi-disability final zwemmen. Dat is een extraatje voor zwemmers die in hun eigen klasse percentsgewijs het dichts het Wereldrecord hebben benaderd.

Ook toen zwom ze weer onder de 50 seconden. Het was die ochtend dus geen "Lucky shot" geweest. De 50 vrije slag zwom ze nog als toetje, maar helaas zat daar geen PR meer in. Het is dus een geslaagd toernooit geweest. In Berlijn (eind mei) is er
nog een kwalificatiemoment en Lisette gaat zich daar richten op de 200 vrij.

We kunnen Lisette dus in ieder geval op de Paralympics gaan volgen.

12 maart 2008

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400