Gemeente Duiven


Resultaten deelname Duiven aan `Staat van de Gemeente' bekend
---

De rapportage van de Staat van de Gemeente najaar 2007 is afgerond. Duiven heeft voor het eerst meegedaan aan deze jaarlijkse benchmark, die sinds 2005 gehouden wordt. In totaal hebben nu 152 gemeenten deelgenomen aan deze benchmark.
Er werden 1200 burgervragenlijsten opgestuurd naar inwoners van Duiven vanaf 18 jaar. Ook ontvingen alle bedrijven en instellingen in Duiven (waaronder de klantrelaties van de gemeente Duiven) een vragenlijst. De geretourneerde vragenlijsten vormden de belangrijkste basis voor de in de Staat van de Gemeente opgenomen onderzoeksresultaten.

Burgerrollen
afbeelding logo De Staat van de Gemeente Bij de Staat van de Gemeente draait het om de burger: hoe tevreden is de burger over de gemeente waarin hij woont? Deze vraag wordt beantwoord vanuit zes invalshoeken, ook wel burgerrollen genoemd. Deze burgerrollen zijn: de burger als klant, kiezer, onderdaan, partner, wijkbewoner en belastingbetaler.

Scores
Van alle burgerrollen scoort de burger als kiezer het laagste. Dit geldt niet alleen voor Duiven maar voor alle deelnemende gemeenten. Er is geen verschil in de cijfers tussen kleine, middelgrote en grotere gemeenten te zien.
Duiven scoort samen met twee andere gemeenten het hoogste cijfer bij de burger als klant, namelijk een 7,3. De score van Duiven voor de burger als onderdaan is 6,2, hoger dan het gemiddelde cijfer van 5,8 van de gemeenten in de categorie 25.000-50.000. Ook ten aanzien van de overige burgerrollen scoort Duiven hoger dan de gemiddelden. Het meest opvallend zijn de verschillen die te zien zijn bij de verschillende onderdelen van de burger als wijkbewoner. Over het algemeen zijn de inwoners van Duiven tevreden over hun woning, de directe woonomgeving, de verlichting, de winkels in de buurt en in de gemeente, de sportvoorzieningen, de afvalinzameling, de bereikbaarheid van de buurt met de auto en de fietsvriendelijkheid (cijfers tussen de 7 en 8). Iets minder tevreden zijn de inwoners over de speelmogelijkheden, de wegen en het straatmeubilair, het openbaar groen, het onderhoud van de wijk, de parkeermogelijkheden in de gemeente en de verkeersveiligheid van de gemeente (cijfers tussen 6 en 7). Het minst tevreden is de Duivense inwoner over de culturele voorzieningen, welzijnsvoorzieningen, parkeermogelijkheden in de buurt, het openbaar vervoer in de gemeente en de verkeersveiligheid in de buurt (cijfers tussen 5 en 6). Uitschieter naar beneden betreft het oordeel over de uitgaansmogelijkheden. Duiven scoort hier het laagste cijfer van alle deelnemende gemeenten, namelijk 4,6.

naar boven

Vervolg
Het is de bedoeling dat Duiven eenmaal per twee jaar gaat deelnemen aan de Staat van de Gemeente. Het is een benchmark die nog in ontwikkeling is zodat indicatoren en vragenlijsten aan de nieuwe ontwikkelingen en inzichten zullen worden aangepast. Op korte termijn zal het gemeentebestuur (college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad) beoordelen of en welke concrete maatregelen gewenst zijn naar aanleiding van de behaalde scores in deze Staat van de Gemeente.

Het volledige rapport van de Staat van de Gemeente najaar 2007 kunt u vinden op www.staatvandegemeente.nl en in onderstaande bijlage.
---

» Rapport de Staat van de Gemeente najaar 2007.pdf » Speciale uitgave Informeel, de Staat van de Gemeente.pdf