GroenLinks

Balkenende moet tijdens Eurotop bijmengen biobrandstof afremmen

12 maart 2008

GroenLinks wil dat de Nederlandse regering zich eind deze week op de Europese Top actiever opstelt tegen de bijmengverplichting voor biobrandstoffen. De Europese Commissie wil aan de lidstaten een bijmengverplichting van tien procent biobrandstoffen opleggen. GroenLinks vindt zo'n verplichting onverantwoord, zolang niet duidelijk is hoeveel biobrandstoffen er op een duurzame manier geteeld kunnen worden.

Europa is erg terughoudend met het opstellen van afdoende criteria.Per motie roept GroenLinks kamerlid Mariko Peters de premier vanochtend op zich in Europa hard te maken voor het opstellen van duurzaamheidscriteria die daadwerkelijk recht doen aan het bieden van bescherming aan mensen in arme landen en de natuur daar. Bovendien wil GroenLinks dat de Nederlandse regering op de rem gaat staan bij het vastleggen van bijmengverplichting, zolang er geen goede criteria gelden. Peters: 'Wij willen voorkomen dat mensen het brood uit de mond gestoten wordt en de oerwouden verdwijnen in onze benzinetanks'.

Het Milieu en Natuurplanbureau bracht begin maart een rapport uit, waarin gesteld werd dat het bijmengen van de huidige generatie biobrandstoffen, die veelal gemaakt worden van voedselgewassen, niet leidt tot duurzamer transport. Het planbureau wijst onder meer op gevolgen als hogere voedselprijzen, de bedreiging van oerwouden, schaarser worden landbouwgrond en een twijfelachtig rendement.

Mariko Peters, 12 maart 2008