BouwNed

Investeren in waterveiligheid loont altijd
12-03-2008

Eeuwenlang heeft Hansje Brinker met z'n vinger ín de dijk gestaan. Nu moet hij 'm er op een aantal plaatsen moedwillig uithalen. Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat kan zich voorstellen dat sommige mensen het daar moeilijk mee hebben. Maar het zal de veiligheid van Nederland ten goede komen. "We moeten ons allemaal realiseren dat leven tussen rivieren en meren en aan de Noordzee niet zonder risico's is."

Na vijf jaar Kamerlidmaatschap zit mevrouw Huizinga nu sinds een jaar aan de andere kant van de regeringstafel. Van controleren naar besturen, zoals ze het zelf omschrijft. "Ik ervaar het als een stimulerende uitdaging en beleef er veel plezier aan." In de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie had ze een brede portefeuille. Behalve het buitenlands beleid, het asielbeleid en sociale zaken ook Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. "Juist daarin zitten heel wat raakvlakken met Verkeer en Waterstaatonderwerpen. Dus helemaal nieuw zijn de onderwerpen waar ik nu mee bezig ben niet."

Opgestoken vinger
Nederland is de best beschermde delta-economie en dat zal zo blijven, aldus de staatssecretaris. "Sterker nog: het kabinetsbeleid is erop gericht die veiligheid waar nodig te versterken en nog meer dan voorheen rekening te houden met de klimaatverandering en de wateropgaven voor de volgende eeuw. Maar daar kan de overheid niet alléén mee aan de slag. Het is daarom belangrijk dat burgers en ondernemers zich meer bewust worden van de situatie. We zullen ons land daar steeds beter op moeten inrichten."
Dat brengt ook volop kansen met zich mee. Niet alleen voor het bedrijfsleven dat nieuwe technieken en methoden kan ontwikkelen die ze elders in de wereld weer kunnen verkopen. Maar ook voor recreanten die houden van ruimte, groen en water. "Misschien is het een idee dat Madurodam, tegenover het ministerie, het Hansje Brinkerbeeld bij de ingang een beetje aanpast en laat zien dat een opgestoken vinger waarschuwend werkt én het eurekagevoel van een nieuwe ontdekking verbeeldt."

Watervisie
In september vorig jaar schaarde het kabinet zich achter de Watervisie van de staatssecretaris. Daarin beschrijft ze initiatieven en maatregelen die ervoor moeten zorgen dat Nederland op de lange termijn klimaatbestendig blijft. In de visie komen bekende onderwerpen naar voren zoals het programma Ruimte voor de Rivier en de Kaderrichtlijn Water. Daarnaast zet het kabinet met de Watervisie ook nieuwe wateronderwerpen op de agenda. Voorbeelden hiervan zijn de economische kansen die het water biedt, de internationale solidariteit en het verhogen van waterbewustzijn.
"Water heeft te maken met bijna alle aspecten van ons dagelijks leven, dus er zijn veel projecten waar ik met anderen de schouders onder wil zetten. Deze projecten worden in de Watervisie genoemd. Daarnaast heb ik in de Watervisie ook de instelling van de Deltacommissie aangekondigd. Die buigt zich over de bescherming van de Nederlandse kust en het achterland op de lange termijn. Later dit jaar verwacht ik het advies van de commissie over een duurzame ontwikkeling van het kustgebied."

Speciale status
Zo'n advies is natuurlijk prachtig, maar hoe denkt ze te voorkomen dat het met dit advies net zo gaat als met bijvoorbeeld het jaren geleden gepresenteerde plan Waterman? "Allereerst doordat dit advies een speciale status heeft. Want een Deltacommissie richten we niet elk jaar op: de eerste werd opgericht na de Watersnoodramp van '53 en dit is pas de tweede. Het verschil is dat de eerste werd ingesteld ná een ramp en dat deze, zo zou je kunnen zeggen, nieuwe rampen moet helpen voorkomen en nieuwe kansen aan de kust en in het achterland moet helpen ontwikkelen. De commissie is breed samengesteld en zal niet alleen kijken naar de waterveiligheid, maar ook naar economische, ecologische en ruimtelijke aspecten. Ik verwacht een gezaghebbend en richtinggevend advies. Het is van groot belang dat we nadenken over onze veiligheid. Nu, maar ook in de toekomst. De instelling van deze commissie laat zien dat dit kabinet ook de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen serieus neemt."

Innovaties
Lang is gedacht dat het aanleggen van dijken genoeg zou zijn om het water buiten de deur te houden. In het project Ruimte voor de Rivier is al vastgesteld dat een grotere veiligheid ook bereikt kan worden door het water juist meer ruimte te geven. Daarmee liggen er nieuwe kansen om rondom de rivieren meer natuur te ontwikkelen, woningbouwprogramma's opnieuw te ontwerpen en recreatiemogelijkheden te vergroten. De staatssecretaris verwacht van de bouwsector een actieve rol in deze ontwikkeling. "Ik verwacht dat de sector laat zien hoe het nieuwe bouwen op en aan het water eruit kan zien en hoe dat op een verantwoorde wijze te realiseren is. Ik verwacht ook dat ontwikkelaars en ontwerpers nog meer dan vroeger rekening houden met ecologie en natuur. Daarom ben ik ook zo enthousiast over het innovatieprogramma Building with Nature van de waterbouwsector om al in de ontwerpfase van projecten gebruik te maken van ecologische kennis en processen. Binnenkort beslist het kabinet over de vraag hoe we dit programma kunnen steunen."

Launching customer
Met uitvoerders beleid maken en met beleidsmakers de uitvoering verbeteren. Dat is de samenwerking waarop de staatssecretaris mikt. "In de Watervisie heb ik al aangegeven dat het Rijk verantwoordelijkheid zal nemen voor het verder ontwikkelen van de thuismarkt, zodat ondernemers nieuwe ideeën hier in de praktijk kunnen toetsen en ze daarna naar het buitenland kunnen exporteren. Daarbij kijk ik serieus naar de mogelijkheden om, als dat nodig is, als overheid op te treden als launching costumer, dus als eerste klant om de weg te effenen voor een bredere marktintroductie van nieuwe technieken en methoden. Ik maak er ook werk van om samen met andere departementen allerlei algemene belemmeringen in regels en procedures op te ruimen die innovaties in de weg staan. Zo kan er in Nederland een klimaat ontstaan waarin overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen - want laten we die bovenaan de lijst met partners zetten - goed samenwerken in wat dan heet de `pre-competitieve fase'. Dat hele pakket van activiteiten moet erop gericht zijn om de wateropgave in Nederland betaalbaar te houden en duurzaam aan te pakken, maar dus ook om het Nederlandse bedrijfsleven concrete concurrentievoordelen te bieden. Als de Nederlandse economie sterker wordt, profiteren we daar immers allemaal van."

WINN
Op de vraag in hoeverre de bewindsvrouw bereid is nieuwe technieken toe te passen als het om kustveiligheid gaat, zegt ze: "Op voorhand zeg ik nergens nee tegen, behalve natuurlijk als duidelijk is dat een bepaalde techniek niet past in het veiligheidsbeleid of bij de verdere ontwikkeling van de kust. De Deltacommissie brengt nu de belangrijkste ontwikkelingen in kaart en in 2009 zal het kabinet een besluit nemen over de ontwikkeling van de kust en, daarmee samenhangend, het hele watersysteem."
Binnen haar ministerie wordt regelmatig nagedacht over nieuwe technieken. Zo heeft Rijkswaterstaat een innovatieprogramma (WINN) dat zoekt naar duurzame en innovatieve combinaties van ruimtegebruik en veiligheid. Op technologisch vlak, maar ook op het terrein van procesinnovaties. Dat gebeurt samen met zeer uiteenlopende partijen, van vaarweggebruikers, belangenorganisaties, medeoverheden en marktpartijen tot architecten, reclamemakers, kunstenaars, scholieren en studenten. "Iedereen die een idee of plan heeft voor het toekomstig waterbeheer en -beleid, is uitgenodigd dit te delen met WINN."

Niet gehoord
Dat klinkt prachtig, maar tegelijkertijd beklaagt de GWW-sector zich niet gehoord te zijn in de discussiegroepen die rond de Kaderrichtlijn Water (KRW) in het leven zijn geroepen. Iets wat de staatssecretaris oprecht verwondert. "Uit de inventarisatie die wij hebben gedaan, blijkt dat zowel in de regio als internationaal het bedrijfsleven goed vertegenwoordigd is. Misschien ligt het aan de samenstelling van de vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Ook constateer ik dat de belangenbehartiging zich niet altijd richt op de kansen voor het bedrijfsleven. Voor de leden van Bouwend Nederland lijkt mij dat een belangrijke zaak. Daarom vraag ik de verantwoordelijke Regionale Bestuursorganen (RBO's zoals gemeenten en provincies) u alsnog uit te nodigen om actief deel te nemen aan het debat over de uitvoering van de KRW."

Leefbaar en vruchtbaar
Er zal de komende decennia veel geld nodig zijn voor het uitvoeren van beschermingsmaatregelen, zowel langs de kust als langs de rivieren. Daarom heeft het Rijk tot 2020 6 miljard euro gereserveerd voor waterveiligheid. Daar kan nog het nodige bijkomen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een nieuwe ronde dijkinspecties in 2011, de zogeheten Derde Toetsing. Ook het advies van de Deltacommissie zal de nodige economische en financiële consequenties met zich meebrengen. "Voor mij staat als een paal boven water, dat investeren in waterveiligheid en een duurzame klimaatbestendige inrichting van ons land, altijd lonend is. We beschermen met dijken en duinen honderden miljarden aan economische infrastructuur en via het waterbeleid maken en houden we dit land leefbaar en vruchtbaar. Dat mag wat kosten, want het levert nog meer op."