Gemeente Drechterland

12-3-2008
Toekomstvisie ter inzage

Drechterland en de toekomst

Onder de titel Drechterlandschap ligt het concept van onze âtoekomstvisieâ van 13 maart tot 24 april voor u ter inzage. Hoe ziet het college de toekomst van ons mooie gebied? Welke verbeteringen en veranderingen zijn er mogelijk? Maar ook: wat willen we koesteren en behouden?
Over deze zaken gaat de toekomstvisie en verschillende onderwerpen passeren daarin de revue. Het is niet in detail opgeschreven, maar in hoofdlijnen. Aan de orde komen ondermeer ruimtelijke inrichting, sociale infrastructuur, woningbouw, vrijetijdsbesteding, zorg en regionale ontwikkelingen. In de toekomstvisie wordt in ieder geval beschreven welke ontwikkelingen wij in de komende tien jaar verwachten. Let wel: het is geen blauwdruk van onze gemeente in de toekomst, maar een beschrijving van hoe het kan worden. Het is dus geen overzicht van projecten en bijbehorende kosten, maar wel een handvat voor ons gemeentebestuur bij het ontwikkelen van nieuw beleid. In dat beleid krijgen landschap, een rustig en veilig woonmilieu voor huidige inwoners en nieuwkomers extra aandacht.

de hoofdlijnen
Onze gemeente heeft een aantal kenmerken die onze inwoners waarderen. Een paar trefwoorden: landschap, ruimte, agrarische bedrijven en dorpen waar de inwoners een hechte gemeenschap vormen. Al die goede eigenschappen willen we behouden en waar mogelijk verbeteren. Grote woningbouwprojecten zijn bijvoorbeeld in onze gemeente niet gewenst. Grootschalige industrie hoort niet thuis in ons groene gebied. Juist dat groene karakter kan voor Drechterland van grote betekenis worden bij het verder ontwikkelen van recreatieve voorzieningen.

groen beeld en groen product
Het landschap van Drechterland is een levend landschap. Het agrarisch bedrijf bepaalt daarin voor een groot deel vorm en beeld. Daarom krijgt uitbreiding, specialisatie en verbreding van de agrarische sector aandacht in de visie, waarbij uitgangspunt is dat de landschappelijke kwaliteiten gewaarborgd worden.

voor u als inwoner
De toekomstvisie legt veel nadruk op de eigenheid van onze dorpen en woonwijken: deze vormen de basis van het lokaal sociaal beleid. Van âwoonparkâ tot lintbebouwing: een basispakket aan voorzieningen (peuterspeelzaal, basisschool, sportaccommodatie, dorpshuis enzovoort) zal dan ook voor iedereen aanwezig zijn. In samenspraak met de inwoners bepalen we de aanvullende behoeften en wensen.

samen met u
Hierboven las u een paar trefwoorden uit onze concept toekomstvisie. Het is een erg leeswaardig verhaal en nadat u het hebt bekeken heeft u een goed beeld van onze toekomstplannen. We zijn ook benieuwd naar uw mening.
Tussen 13 maart en 25 april kunt u schriftelijk reageren. U kunt uw reactie sturen naar het College van de gemeente Drechterland, Postbus 9, 1616 ZG in Hoogkarspel.

inspraakavonden
Wilt u liever mondeling iets kwijt over onze toekomstvisie? Dat kan tijdens inspraakavonden: 8 april in het gemeentehuis in Hoogkarspel en
15 april in onze locatie Venhuizen. Aanvang 19.00 uur.

van concept naar definitieve visie
Wij bundelen uw reacties en verwerken die waar mogelijk. De aangepaste versie wordt vervolgens, naar verwachting in augustus, aan de gemeenteraad aangeboden die dan een besluit kan nemen. Er is dan ook nog gelegenheid voor inspraak.

Het concept van de Toekomstvisie ligt ter inzage in gemeentehuizen en bibliotheken. U kunt ook digitaal kijken door hier te klikken.
---