Gemeente Beuningen


Kroosprobleem Beuningen-West wordt aangepakt
In Beuningen-West is de kroos op vijvers en sloten sterk toegenomen. Vanwege de stank die dit oplevert, zijn hierover bij de gemeente veel klachten binnen gekomen.
foto

Zowel de gemeente Beuningen als het Waterschap Rivierenland (verantwoordelijk voor het water in Beuningen) vinden een prettig leefmilieu belangrijk. Naast de stank is een overdaad van kroos ook slecht voor de waterkwaliteit. Genoeg aanleiding dus om de handen uit de mouwen te steken.

Korte termijn
Momenteel worden voorbereidingen getroffen om op de korte termijn het kroos handmatig te verwijderen. Gezonde waterplanten krijgen daardoor weer de gelegenheid om te groeien, waardoor ze minder snel opnieuw overwoekerd worden door kroos.

Lange termijn
Het handmatig verwijderen van kroos is natuurlijk geen structurele oplossing. De gemeente en het waterschap zijn daarom aan het onderzoeken wat op de lange termijn de beste oplossing is. Kroos ontstaat onder meer in vijvers en sloten waar veel slib op de bodem zit. Door deze wateren te baggeren, verdwijnt het slib en heeft kroos minder kans. Een andere mogelijkheid is het verbeteren van de doorstroming in vijvers en sloten. Kroos groeit namelijk goed in stilstaand water.
De gemeente en het waterschap hebben gezamenlijk een waterplan opgesteld, waarin deze maatregelen genoemd zijn. Op dit moment wordt onderzocht wat de beste maatregel is.

Vragen?
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Stephan Fontein, Waterschap Rivierenland, tel. 0344-649218