Senternovem


26-02-2008 | Bomen over klimaat

Eerste symbolische klimaatbosje in Houten

Wethouder De Jong heeft het eerste symbolische klimaatbosje in Houten geplant. In totaal worden drie bosjes geplant in het kader van het project "Klimaatbosjes voor de toekomst", een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en DE LANDSCHAPPEN.

Wat is een klimaatbosje?
Bomen binden CO2 en spelen daarom een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. In Flevoland wordt nu een groot klimaatbos geplant, maar verder is er in Nederland weinig ruimte voor grote compensatiebossen. Daarom worden in heel Nederland klimaatbosjes aangelegd als symbool voor deze bossen, die bestaan uit minimaal drie walnotenbomen in een driehoeksvorm. Elk klimaatbosje is te herkennen aan een speciale informatiepaal.

Klimaatbosje Houten Wethouder plant eerst bosje Met assistentie van enthousiaste Houtense schoolkinderen heeft milieuwethouder Wouter de Jonghet eerste klimaatbosje in de grond gezet, bij het fietspad langs de Rondweg ter hoogte van sportpark Oud Wulven. De andere twee bosjes worden binnenkort geplant in het wijkpark bij de Heidetuin/Rotstuin en in het parkje bij school de Stek aan de Torenmuur. De klimaatbosjes zijn bedoeld voor iedereen. Ideale locaties zijn dan ook plekken waar veel mensen komen. Het komende jaar kunnen nog meer klimaatbosjes worden geplant, bestaande uit 3, 6 of 9 walnotenbomen.

Onderdeel klimaatbeleid
Planten van klimaatbosjes is onderdeel van het Houtens klimaatbeleid. Het beleid is in 2008 ook gericht op advisering van winkels en scholen over energiebesparing. Daarnaast gaat de gemeente de CO2-uitstoot door eigen dienstreizen compenseren. Verder worden inwoners dit jaar via de actie "Met belgerinkel naar de winkel" weer gestimuleerd om met de fiets boodschappen te doen en worden gemeentemedewerkers gemotiveerd om op de fiets naar het werk te komen. Ook worden nieuwe toepassingen onderzocht op het gebied van duurzame energie en energiebesparing.

Bron

Persbericht gemeente Houten