Rode Kruis Belgie


Rode Kruisfoto's van sterke vrouwen

Het Rode Kruis wil de aandacht vestigen op de specifieke rol van vrouwen in oorlogssituaties alsook op de bescherming waarop ze aanspraak maken in het kader van het internationaal humanitair recht. Daarom heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRK) 49 fotoâs van vrouwen in oorlogssituaties aan het Wellingtonmuseum te Waterloo uitgeleend. Deze portretten zullen getoond worden tijdens de tentoonstelling âParcours van vrouwen in de oorlogâ.

Het internationaal humanitair recht, dat mee de basis vormt van de Rode Kruisbeweging, biedt bescherming aan mannen en vrouwen in oorlogssituaties â of ze nu burgers, strijders of gevangenen zijn.

Vrouwen moeten echter bijkomend beschermd worden, enerzijds tegen seksueel geweld en anderzijds omwille van hun specifieke rol in het gezin (deze rol wijzigt drastisch in oorlogssituaties, wanneer de echtgenoot lange tijd afwezig is omdat hij bijvoorbeeld bij de strijdkrachten wordt ingelijfd).

Daarom voorziet het Internationaal Humanitair Recht specifieke bescherming van moeders of zwangere vrouwen en beschermt het alle vrouwen tegen âiedere aanslag op hun eerâ. Verkrachting van vrouwen en meisjes (maar ook gedwongen prostitutie, seksuele slavernij, gedwongen zwangerschap of beëindiging daarvan) is steeds meer een bewuste strategie in oorlog maar is duidelijk een misdaad tegen de mensheid.

Het ICRK heeft ter bescherming van de vrouwen in oorlogssituaties ook humanitaire programmaâs ontwikkeld. Zij komen tegemoet aan de specifieke noden van vrouwen : vrouwen die zijn weggevoerd, vrouwen met vermiste familieleden, zieke vrouwen, vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld, gevangengenomen vrouwen en jonge meisjes.

Concrete informatie over deze programmaâs is opgenomen in de ICRK-brochure âWomen and Warâ, waarvan een pdf-versie beschikbaar is op de volgende webpagina :
http://www.icrc.org/Web/Eng/siteeng0.nsf/html/p0944

Achtergrond bij de tentoongestelde fotoâs van het ICRK Fotograaf Nick Danzinger heeft wereldwijd een aantal vrouwen in oorlogsomstandigheden geportretteerd. Het gaat telkens om vrouwen die niet alleen lijden onder het gewapende conflict maar die tegelijk ook moedig verdergaan met hun eigen, vaak gruwelijk-drastisch gewijzigde leven. De fotoâs die worden gebruikt in deze tentoonstelling waren oorspronkelijk gemaakt voor een studie in Amman over Arabische vrouwen die worden geconfronteerd met oorlog.