Universiteit Twente

Schaamte hindert behandeling plasklachten

De schaamte voor urologische aandoeningen zoals incontinentie, impotentie of prostaatkanker, isoleert patiënten. Zij durven niet op vakantie, geen relatie meer aan te gaan, hun werk leidt er onder en ze voelen zich onwaardig, machteloos, geremd en alleen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Urologie, die deze week haar 100-jarig bestaan viert.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat patiënten de voorlichting over urologische aandoeningen te ingewikkeld en te onpersoonlijk vinden. Vooral mannelijke patiënten hebben behoefte aan duidelijke informatie over hun problemen, het liefst via `mannenmedia' zoals Voetbal International, in plaats van Libelle.

Uit het onderzoek komt ook dat patiënten vaak, uit angst of vanwege misvattingen, lang rondlopen met klachten voordat ze naar een arts gaan. Patiënten zien de klachten als onvermijdbaar en onbehandelbaar, horend bij het ouder worden. Vooral mannen met plasklachten en impotentie accepteren een verminderd levensgeluk.

Voor een effectieve behandeling van incontinentie en impotentie is het van belang dat elke last en hinder die de patiënt ervaart serieus genomen wordt door de arts. Het blijkt dat huisartsen nog alerter moeten zijn op de invloed van deze klachten op het levensgeluk van patiënten. Naast medische aandacht is ook sociale ondersteuning nodig voor het leren omgaan met de hinder die urologische klachten veroorzaakt.

Voor het bespreekbaar maken van taboes is een sterke vertrouwensband tussen behandelaar en patiënt nodig. Huisartsen en urologen dienen dan ook helder te communiceren en voldoende aandacht te besteden aan de psychische en sociale beperkingen die de patiënt ervaart. Van artsen wordt daarom veel inlevingsvermogen gevraagd. Daarnaast willen patiënten ook graag anoniem hun klachten bespreken, bijvoorbeeld via internet. De huidige internetsites vinden zij echter te medisch en te weinig persoonlijk.

De onderzoeksresultaten hebben ertoe geleid dat de website van de Nederlandse vereniging voor Urologie recent is uitgebreid met een deel dat is afgestemd op de informatiebehoefte van mannen, vrouwen en kinderen. De voorlichting is bedoeld voor patiënten, potentiële patiënten en geïnteresseerden: www.allesoverurologie.nl.

Aan de Universiteit Twente is patiëntenvoorlichting via internet een belangrijk onderzoeksveld. In een aantal promotieonderzoeken wordt het ontwerp en de implementatie van internetsites voor patiënten met chronische klachten onderzocht. Doel is om patiënten beter te leren omgaan met de hinder van die klachten.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de onderzoekers dr. Lisette van Gemert-Pijnen, j.vangemert-pijnen@utwente.nl (053 489 4795) en dr. Joyce Karreman, j.karreman@utwente.nl (053-489 3312) of de afdeling Communicatie van de Universiteit Twente, 053 489 2212 (drs. Menno van Duuren).

Enschede, 11 maart 2008

Top
Laatst gewijzigd op 12-03-2008 11:44:21 door Webmaster