KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

12-3-2008

Prachtige Goofies zeilrace van maart

De thuisblijvers hadden ongelijk

Gelet op de stormachtige winden in de nacht en de vroege morgen voor de race, hadden de meeste zeilers verwacht dat de Goofies
zeilwedstrijden in het eerste weekend van maart niet door zouden gaan. Desondanks kwamen 40 optimistische schippers met hun bemanningen naar Colijnsplaat om eventueel te gaan zeilen. Ook de organisatoren zagen het in eerste instantie niet zo zitten onder deze zeilomstandigheden. ´s Ochtends stond er een keiharde wind met nog hardere windvlagen uit de ongunstige WNW-richting en veel golven. De omstandigheden
verslechterden nog toen het tij (de stroom) tegen de wind ging lopen, met nog meer golven als gevolg.

De weersinformatie gaf één lichtpuntje: In de middag zou de wind mogelijk afnemen tot aanvaardbare sterkte. Daarom werd besloten om de beslissing om te gaan varen uit te stellen tot 13.00 uur. Op dat moment waren de omstandigheden zo verbeterd dat er kon worden gezeild. Om 14.00 uur startten 38 boten voor een Goofies klassieker: het `rondje plaat´. Er stond nog wel een harde wind, maar veel problemen deden zich niet voor.

Van één boot brak een zaling. De bemanning had alle geluk van de wereld en zag kans de mast er op te houden! Ze moesten de race natuurlijk wel opgeven. Ook de golven waren niet mis. De bemanning van een erg `nat´ jacht werd zo nat dat hun automatische zwemvesten opbliezen. Erg onhandig zeilen met zo´n blaas op je borst. Veel zeilers meldden na afloop dat ze met dit weer graag meer bemanning hadden gehad. Vooral als gewicht, maar ook voor de extra handen om de spinnaker te kunnen zetten of te gijpen.

Met nog één wedstrijd voor de boeg is het voor het eindklassement nog erg spannend in de klassen ORC 1 en 3 t/m 5. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 is zo klein dat de laatste wedstrijd de beslissing zal moeten brengen.

Uitslagen Goofies maart 2008

Bij de ORC-CLUB 1 boten won schipper Kees Kaan uit Rotterdam met zijn boot de ROARK (Grand soleil 43). Wessel Liesenga uit Middelburg werd tweede met de WEERGA (IMX 400) en Peter de Ridder uit Gorkum werd derde met de CHECMATE 4 (SWAN 45).

Bij de ORC-CLUB 2 boten was de eerste plaats voor Kees Meijer uit Waalre met zijn boot de SWITCH (Dehler 36). Kees de Ridder uit Kats werd tweede met de ALDEBARAN V (J-35) en Hans de Waal uit Bruinisse werd derde met de KOPJE KLEINER (Banner 41).

Bij de ORC-CLUB 3-5 boten won Niek Spiljard uit Middelburg met zijn boot de VANILLA(X-332) vóór Hans de Jager uit Wolphaartsdijk met de CHASSEUR ( First 31.7) en Henk van Zweden met de BEAU BATEAU (First 300 spirit).