Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 12 maart 2008

Impuls tiener- en jongerenwerk

Het College van B&W heeft besloten 150.000 euro extra te investeren in tiener- en jongerenwerk in Alkmaar. Daarmee wordt voldaan aan een motie jeugdbeleid van de gemeenteraad die onder andere vraagt om een snelle doorstart en uitbreiding van de tienerhuiskamers. Een recente evaluatie wees uit dat zij hun meerwaarde voor de jeugd bewijzen.

Huiskamers, tiener- en jongerencentra vormen een belangrijk onderdeel van het vrijetijdsaanbod voor de Alkmaarse jeugd. Zij hebben hun meerwaarde bewezen: huiskamers- en tienercentra voldoen in een grote behoefte. De jongeren die worden bereikt, zijn kinderen die zich anders op straat vervelen en daar overlast veroorzaken. Er blijkt met dit aanbod een passende investering te worden gedaan die bijdraagt aan veiligheid en ook de jeugdoverlast vermindert.

Professionalisering

Hans Meijer, wethouder Jeugd: "Het is noodzakelijk de voorziening verder te professionaliseren om continuïteit van verantwoorde opvang te organiseren. Het oorspronkelijke concept, een laagdrempelige opvangvoorziening in de wijk, geleid door vrijwilligers en ondersteund door een ambulant jongerenwerker, blijkt te kwetsbaar. Er is een groot verloop onder vrijwilligers en de problematiek van de doelgroep tieners vraagt specifieke begeleiding. Daar willen we wat aan doen."

Uitbreiding van de professionele inzet is nodig. Daarnaast is ook uitbreiding van openingstijden wenselijk. In Daalmeer moeten de activiteiten zo spoedig mogelijk (her)starten. Ook wil de gemeente het tienerwerk in Foxy behouden.

Wethouder Meijer: "Om een en ander te bereiken is verhoging van het budget jeugd- en jongerenwerk nodig."

Samenwerking

Samen met de uitvoerende organisaties, Kern8 en Youth for Christ, werkt de gemeente aan een meer flexibele inzet van de tienerwerkers en ambulant jongerenwerkers. Ook is er samenwerking met onderwijs en sport, bijvoorbeeld in Brede-Schoolverband. Voor de inzet van het ambulant jongerenwerk wordt afgestemd met het programmateam Buurtgericht Samenwerken.

De commissie Samenlevingszaken bespreekt in april het voorstel.

Noot voor redactie,