Nederlandsch Octrooibureau


Gemeenschapsmerken en onderzoek naar de beschikbaarheid daarvan

Het Bureau voor de Gemeenschapsmerken is op 10 maart 2008 gestopt met het automatisch uitvoeren van nationale onderzoeken. Vanaf deze datum kan de merkaanvrager kiezen of hij â tegen extra betaling â zijn merk wil laten onderzoeken in de nationale registers van 16 EU-landen. Niet alle landen van de EU doen hieraan dus mee. Het gaat om onderzoek in een vast aantal landen, waaruit men geen selectie kan maken.

Tot nu was het gebruikelijk dat na het verzoek tot inschrijving van een merk een onderzoek werd gedaan naar de beschikbaarheid van een merk. Dit onderzoek werd niet alleen uitgevoerd in het register van Gemeenschapsmerken, maar ook in de registers van veel landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Er was een groot manco: In belangrijke landen als Duitsland, Frankrijk en Italië werd geen onderzoek uitgevoerd.

Vanaf 10 maart 2008 is deze procedure voor merkenaanvragen dus veranderd. Het Bureau voor de Gemeenschapsmerken blijft wel onderzoek doen in zijn eigen Gemeenschapsmerkenregister om te kijken of er identieke of overeenstemmende merken in voorkomen. Het rapport wordt vrijblijvend naar de aanvrager gestuurd. De aanvrager krijgt de optie om bij de aanvrage van merkbescherming ook onderzoeken in de nationale registers van 16 EU-landen onderzoeken aan te vragen. Dit tegen betaling van een taks. Het gaat om de registers van Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Litouwen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden en Engeland. Helaas ontbreken in deze rij nog steeds belangrijke landen. De onderzoekresultaten moeten binnen 2 maanden bij het Bureau voor de Gemeenschapsmerken binnen zijn.

Nederlandsch Octrooibureau raadt altijd aan om onderzoeken naar de beschikbaarheid van een merk uit te voeren. Met de resultaten kunnen de risicoâs voor het merk worden beoordeeld. In sommige gevallen kan het zelfs beter zijn de plannen voor het merk te laten varen en een nieuw merk te kiezen. In andere gevallen kunnen we de houder van een gevonden merk toestemming vragen. Deze opties brengen oponthoud en kosten met zich mee, maar dat is altijd beter dan met een rechtszaak of met stopzetting van gebruik van het merk geconfronteerd te worden.

Het ideale tijdstip waarop zoân onderzoek moet worden uitgevoerd ligt naar onze mening vóór de aanvrage van het merk. Wij bieden zelf diverse onderzoeken aan, niet alleen in de Europese Unie maar in bijna elk land ter wereld. Onze onderzoeken variëren van het scannen van registers tot het uitvoeren van uitgebreide onderzoeken. Graag informeren wij u over de mogelijkheden die voor uw merk en omstandigheden het beste zijn.