Nieuw-Vlaamse Alliantie


Brepoels wil wapenhandel strikter geregeld zien (12/03/08)

Het Europees Parlement roept het Sloveense voorzitterschap op om eindelijk werk te maken van de aanneming van een juridisch bindende gedragscode betreffende de wapenhandel.

In 1998 kwam de Raad overeen om een Gedragscode aan te nemen betreffende de wapenhandel. Vermits een Gedragscode juridisch niet afdwingbaar is, nemen sommige landen het dan ook niet zo nauw met de uitvoerbeperkingen naar "onverantwoorde bestemmingen" (landen die in een situatie van conflict of instabiliteit verkeren of waar de mensenrechten niet worden gerespecteerd). Vandaar dat het Parlement er reeds jaren op aandringt om de Gedragscode om te zetten in een juridisch bindend instrument.

Frieda Brepoels (N-VA Europarlementslid): "Het is onbegrijpelijk dat de Raad er maar niet in slaagt om een akkoord op het technische niveau ook politiek af te ronden en de gedragscode om te zetten in een afdwingbaar juridisch instrument. De Raad gaf hiervoor ook nooit een officiële verklaring."

De resolutie van het Europees Parlement laat evenwel verstaan dat de aarzeling van de Raad zou kunnen verband houden met de wens van sommige lidstaten om het huidige wapenembargo van de EU jegens China af te schaffen.

Frieda Brepoels: "Nochtans heeft de EU dringend een strenge regeling voor wapenuitvoer nodig. In het kader van het evoluerende Europese veiligheids- en defensiebeleid worden steeds meer externe militaire en civiele missies ontplooid. Het is toch onaanvaardbaar dat Europese militairen gevaar zouden lopen door "eigen" wapens omdat sommige lidstaten de gedragscode niet respecteren."

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be