Gemeente Onderbanken


Onderbanken beschermt planten en dieren

Klik hier voor vergroting

Aanbieding rapportage Onderbanken.jpg

Op dinsdag 11 maart jl. ondertekende wethouder Stevelmans van de gemeente Onderbanken een convenant met de soortbeschermende organisaties waarin de gemeente belooft aandacht te hebben voor de bedreigde planten en dieren in de stad.

In het bebouwde gebied van Onderbanken en de directe omgeving daarvan, komen bedreigde en beschermde planten en dieren voor. Naast vogels die iedereen wel kent gaat het ook om planten zoals de brede wespenorchis, de levendbarenda hagedis, vleermuizen zoals rosse vleermuis, de vlinder spaanse vlag en om de prachtige grote en opvallende kever vliegend hert.

Medewerkers van diverse afdelingen van de gemeente hebben deelgenomen aan een workshop over de manieren waarop men met die soorten rekening kan houden. In Onderbanken gaat men zorgvuldig te werk om bij ingrepen de negatieve gevolgen voor de soorten zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast zal actief worden gekeken of de kansen voor plant en dier kunnen worden vergroot door in een vroegtijdig stadium te kijken of aanpassingen in de plannen ten goede zullen komen aan de soorten.

Het vliegend hert bijvoorbeeld is in heel Nederland een bedreigde soort, maar in Onderbanken komt deze prachtige kever met zijn grote gewei tot bij de woonwijken voor. De gemeente zal zelf zorgen dat in het openbaar groen de soort goede overlevingskansen heeft, maar zal ook in de voorlichting naar de bevolking aandacht vragen voor wat mensen zelf kunnen doen.

De Vlinderstichting heeft, samen met collega-organisaties die zich bezig houden met bescherming van planten en dieren, zoals FLORON, RAVON, EIS, Zoogdiervereniging VZZ en SOVON, de gemeente Onderbanken actief benaderd om meer aandacht te krijgen voor de bescherming van bedreigde soorten in het stedelijk gebied, omdat er in deze gemeente veel bijzondere soorten voorkomen.