VVD


12-3-2008

"Importproducten moeten aan dezelfde eisen voldoen"

Vandaag werd in de plenaire vergadering van het Europees Parlement gestemd over de Gezondheidscontrole (tussentijdse evaluatie) van het Europese landbouwbeleid. Een reeks voorstellen van Jan Mulder (VVD) werd twee weken geleden al in de landbouwcommissie aangenomen.

Daarbovenop werden vandaag nog een viertal voorstellen van Jan Mulder in de plenaire vergadering goedgekeurd. Deze pleiten er onder andere voor om erkenning van Non-Trade Concerns (zoals dierenwelzijn en milieu) binnen de WTO, als voorwaarde te stellen voor een eventueel akkoord. Mulder: "De eisen die wij stellen aan onze boeren op het gebied van dierenwelzijn en milieu, moeten ook gelden voor importproducten. Ik snap wel dat het erg lastig is om binnen de huidige onderhandelingsronde dit nog geregeld te krijgen, maar als je het niet probeert dan lukt het in ieder geval niet."

In de landbouwcommissie werden al enkele voorstellen aangenomen die pleiten om in de toekomst een directere koppeling te maken tussen de inspanningen die boeren leveren en de betalingen die zij ontvangen. Jan Mulder: "Zolang Europese boeren aan allerlei strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn, milieu en voedselveiligheid moeten voldoen, maar diezelfde eisen niet gesteld worden aan importproducten, is er sprake van oneerlijke concurrentie. Zolang blijft het ook gerechtvaardigd dat we boeren compenseren voor de publieke diensten die zij leveren aan de rest van de maatschappij." Een voorstel van Jan Mulder dat vandaag werd aangenomen pleit voor de invoering van een Europees kwaliteitslabel, zodat consumenten tenminste kunnen zien welke producten volgens Europese standaarden geproduceerd zijn.

Het voorstel van de Duitse rapporteur Goepel om extra verplichte modulatie alleen toe te passen via zogenaamde progressieve modulatie werd ook al eerder aangenomen. Dat houdt in dat van boeren die grotere bedragen ontvangen een beperkt percentage afgeroomd wordt, oplopend tot 4% bij bedragen in de hoogste categorie. Hiermee zouden de extra bedragen die naar plattelandsontwikkeling vloeien ten koste van de directe inkomensondersteuning ook beperkt worden, hetgeen Jan Mulder kan ondersteunen.

Mulder: "Ik onderschrijf de doelen van plattelandsontwikkeling, maar sta nogal sceptisch tegen de manier waarop het momenteel uitgevoerd wordt. Een enorme toename van de plattelandsfondsen, ten koste van de directe betalingen vind ik op dit moment niet te rechtvaardigen." Een voorstel van Mulder om plattelandsfondsen veel meer bij boeren terecht te laten komen werd in de landbouwcommissie al met grote meerderheid ondersteund. "Als er meer geld komt voor de plattelandsontwikkeling, dan moet dat gebruikt worden voor modernisering van landbouwbedrijven en groene en blauwe diensten door boeren."

Verder werden ook al eerder voorstellen van Jan Mulder overgenomen die pleiten voor een zorgvuldige benadering bij verder ontkoppeling van teelten en productie die nu nog (gedeeltelijk) gekoppeld zijn. Mulder: "Voorkomen moet worden dat ontkoppeling grote economische repercussies heeft voor de betrokken sectoren."

Mede daarom werd een voorstel voor accurate referentiedata, in geval van ontkoppeling aangenomen, wat van groot belang is voor de kalverhouderij die in de huidige referentiejaren 2000, 2001 en 2002 zwaar leed onder de MKZ crisis. Tot slot werd een voorstel aangenomen dat pleit voor tijdige betalingen en de mogelijkheid tot het geven van voorschotten op die betalingen.