VVD


12-3-2008

Extra uitbreiding melkquota's van 2%

De plenaire vergadering van het Europees Parlement is vandaag akkoord gegaan met een extra uitbreiding van de melkquota met 2%, bovenop de 0,5% waartoe al eerder besloten is. Dit om de Europese zuivelsector de gelegenheid te geven om in te springen op de groeiende mondiale vraag naar zuivelproducten.

Mulder: "Ik ben tevreden met de uitslag van deze stemming, alhoewel ik liever een extra uitbreiding van 3% gezien had. 3% zou de Nederlandse sector ook prima aankunnen." Helaas werd een voorstel van Jan Mulder dat pleitte voor een 3% uitbreiding in de landbouwcommissie al verworpen. Het voorstel werd in de plenaire vergadering opnieuw ingediend, maar kon helaas wederom niet op een meerderheid rekenen.

In de positie van het Europees Parlement wordt verder gepleit voor een systeem van verevening van melkquota tussen lidstaten. Dat zou betekenen dat de overproductie van het ene land weggestreept zou kunnen worden tegen de onderproductie van het andere land. Veel Europese landen produceren momenteel namelijk onder hun quotum. Mulder: "Verevening van melkquota zou extra quota uitbreiding of verlaging van de superheffing betekenen. Het lijkt echter niet te administreren en leidt tot onvoorspelbaarheid van zuivelmarkten. Desondanks heb ik er vóór gestemd, omdat het signaal dat er vanuit gaat voor verdere quota uitbreiding is."

Op het rapport over de gezondheidscontrole van het Europese Landbouwbeleid diende Jan Mulder ook nog een voorstel in voor een jaarlijkse uitbreiding van de melkquota met minimaal 2%, tot aan 2015 als het huidige quotumsysteem afloopt. Dit om de zuivelmarkten een zachte landing te geven bij de overgang naar een quotumloze situatie. Het voorstel werd echter helaas niet aangenomen in de plenaire vergadering.