Gemeente Sittard-Geleen


023_2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Meer service aan inwoners

Digitale belastingbalie Sittard-Geleen online

Sittard-Geleen, 11 maart 2008 - Vanaf vandaag kunnen de belastingplichtigen van Sittard-Geleen voor hun belastinggegevens terecht op de gemeentelijke digitale belastingbalie. De ingebruikname van dit digitaal loket betekent een belangrijke verbetering in de dienstverlening naar de burgers. 'Daar is het ons ook om te doen', zegt wethouder Ingrid Widdershoven 'inwoners moeten makkelijk toegang hebben tot hun eigen belastinggegevens'. Tot nu toe konden alleen taxatiegegevens via het woz-portaal worden geraadpleegd, taxatieverslagen worden uitgeprint en in een aantal gevallen formulieren worden gedownload.

Wat biedt deze belastingbalie?

Inwoners kunnen de gegevens over hun belastingaanslag en/of waardebeschikking voor het jaar 2008 opvragen. Ook de diftarnota's over het 2e halfjaar 2007 zijn beschikbaar. Daarnaast kunnen taxatiegegevens van de eigen woning worden geraadpleegd en een taxatieverslag worden uitgeprint. De gegevens van niet-woningen zijn nu om technische redenen nog niet te benaderen. Er wordt hard aan gewerkt om dit op korte termijn ook te realiseren. Ook is een koppeling gemaakt met satellietfoto's waarop het 'belastingobject' en betreffende referentie-objecten zijn gemarkeerd.

Maar er is ook informatie te vinden over openstaande vorderingen en betalingshistorie. Voorlopig betreft dat alleen nog de belastingaanslagen 2008 en de diftarnota's over het 2e halfjaar 2007. De beschikbare gegevens worden iedere dag geactualiseerd, zodat de getoonde informatie up-to-date blijft.

Interactief

Een belangrijke verbetering is wel de interactiviteit van de digitale belastingbalie.

Zo kunnen belastingplichtigen

ü on-line bezwaar maken;

ü hun hond aan- en afmelden;

ü een betalingsregeling aanvragen;

ü zelf berekenen of ze voor kwijtschelding van belastingen in aanmerking komen of

ü automatische incasso regelen.

Het is voor deze toepassingen niet meer nodig om formulieren te downloaden, in te vullen en per post te versturen. Dit kan vanaf nu digitaal worden geregeld. Na het maken van digitaal bezwaar of het gebruik van een andere mogelijkheid ontvangt men automatisch een digitale ontvangstbevestiging. Ook de status van afhandeling van aanvragen kan via de digitale belastingbalie worden gevolgd.

Er wordt momenteel nog gewerkt aan verdere uitbreiding van de mogelijkheden van de digitale belastingbalie zoals, digitale aanvraag van kwijtschelding, digitale aanslagen en internetbetalingen.