Azië: ongelukken belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen 12 maart 2008, Bangkok - Uit een onderzoek dat is gehouden in Bangladesh, China, de Filipijnen, Thailand en Vietnam blijkt dat kinderen tussen de 1 en 17 jaar in de meeste gevallen als gevolg van ongelukken overlijden of gehandicapt raken. Daarbij komt verdrinking het vaakst voor.

Kinderen met brandwonden in het Nationale Brandwondencentrum in Hanoi, Vietnam. Foto: Ilse Schrama
Kinderen met brandwonden in het Nationale Brandwondencentrum in Hanoi, Vietnam. Foto: Ilse Schrama

Unicef en The Alliance for Safe Children (TASC) hebben de afgelopen zeven jaar dit onderzoek uitgevoerd, in samenwerking met medewerkers van de lokale gezondheidszorg in de vijf landen. Uit interviews met meer dan een half miljoen huishoudens - die in totaal ruim 2 miljoen mensen vertegenwoordigen - kwam naar voren dat niet ziektes, maar ongelukken de grootste bedreiging van kinderlevens vormen.

De afgelopen decennia heeft Azië grote vooruitgang geboekt in het terugdringen van het aantal overlijdensgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar, waarbij ziektes de doodsoorzaak vormden. Dit is gelukt dankzij vaccinaties, meer sanitaire voorzieningen, betere hygiëne en betere voeding.

Moord en zelfmoord
In het eerste levensjaar wordt een kind door z'n ouders of verzorgers nog goed beschermd, maar als het groter wordt staat het bloot aan allerlei gevaren in het rond het huis. Voor kinderen in hun tienerjaren verandert de aard van die gevaren: onder hen zijn zelfmoord en moord de belangrijkste doodsoorzaken.

"Als we het Millenniumdoel voor het terugdringen van de kindersterfte willen halen, moeten we voorkomen dat kinderen door ongelukken omkomen of gewond raken," zegt Anupama Rao Singh, regionaal Unicef-directeur voor Oost-Azië en de Pacific.

Beter registratiesysteem Daarom roepen Unicef en TASC op voor een beter registratiesysteem voor geboorten en sterfgevallen in Azië. Nu worden dodelijke ongelukken in deze regio zelden geregistreerd, waardoor landen geen goed beeld hebben van de doodsoorzaken bij kinderen. Daarnaast moeten de betrokken landen meer doen om ongelukken te voorkomen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om campagnes voor een betere verkeersveiligheid, zwemlessen voor kinderen en voorlichting voor gezinnen, zodat kinderen minder snel het slachtoffer worden van verstikking, vallen, vergiftiging en dierenbeten.

Unicef Inside gaat uitgebreid in op het voorkomen van ongelukken bij kinderen in Vietnam