Gemeente Eemsmond


Columbarium Uithuizen verfraaid
woensdag 12 maart 2008

Eind februari zijn de werkzaamheden aan de urnennissen op de algemene begraafplaats aan de Heerdweg in Uithuizen afgerond. De gemeente Eemsmond heeft glasplaten laten aanbrengen voor de urnennissen die in gebruik zijn. De ijzeren buizen die een aantal jaren geleden waren aangebracht om vandalisme tegen te gaan, zijn verwijderd. Voordat de glasplaten zijn bevestigd, zijn de nissen schoongemaakt en gesausd.

In het verleden zijn enkele keren vernielingen gepleegd in het columbarium in Uithuizen. Ter bescherming van de urnen en persoonlijke zaken heeft de gemeente toen ijzeren buizen aangebracht. De buizen voorkwamen vandalisme, maar boden geen fraaie aanblik. De ijzeren buizen zijn nu vervangen door glasplaten. Veenstra Natuursteen B.V. uit Uithuizermeeden heeft het werk voor de gemeente uitgevoerd. De tekstplaatjes op de urnen en eventuele persoonlijke zaken zijn nu goed zichtbaar.

Columbaria en asverstrooivelden in Eemsmond
Op de begraafplaatsen van Warffum en Uithuizen (Heerdweg) staan columbaria. Een columbarium is een muur met speciale nissen voor urnen. In beide columbaria zijn honderd nissen beschikbaar. Op de begraafplaats aan de Heerdweg worden 22 nissen gebruikt. Eind 2007 zijn op negen begraafplaatsen in de gemeente Eemsmond asverstrooivelden ingericht. Dit zijn de begraafplaatsen in Eppenhuizen, Kantens, Oldenzijl, Oosteinde, Uithuizen (Heerdweg), Uithuizermeeden, Usquert, Warffum en Zandeweer.