Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave woensdag 12 maart

* POLITIE BOEKT RESULTAAT BIJ BESTRIJDING OVERVALLEN, VEEL

VERDACHTEN OPGEPAKT
ROTTERDAM - De politie Rotterdam - Rijnmond heeft met de aanhouding van drieëntwintig verdachten een forse slag geslagen in de beteugeling van roofovervallen, die de laatste tijd zijn gepleegd. De politie Rotterdam-Rijnmond werkt hierbij nauw samen met de politie regio Zuid-Holland-Zuid. De extra inspanningen om de landelijke trend van stijgende overvallen terug te dringen begint zowel in de regio Rijnmond als in de regio ZHZ z'n vruchten af te werpen.
Het gaat in RR totaal om drieëntwintig verdachten, negen in de maanden januari en februari en veertien in de eerste anderhalve week van maart.
De leeftijden van de verdachten variëren van 12 tot 38 jaar. De meeste van hen zijn afkomstig uit Rotterdam en omstreken, maar er zitten er ook een paar tussen die van verderweg komen. Eén verdachte kwam zelfs vanuit Limburg naar Rotterdam om een overval te plegen.
Degenen die zijn aangehouden worden er tevens van verdacht bij meer overvallen betrokken te zijn geweest. Hiernaar wordt nog onderzoek naar gedaan.
Het gaat niet alleen om zogenaamde gelegenheidsovervallers en groepjes die in wisselende samenstelling deze misdrijven plegen, maar ook om zwaardere criminelen die professioneel een overval voorbereiden, plannen en plegen. Wat ze echter allemaal gemeen hebben is dat ze geweld gebruiken en het ze te doen is om geld. Alle verdachten die inmiddels zijn voorgeleid aan de rechter Commissaris zijn ook in bewaring gesteld.
Het Rijnmondse korps heeft veel extra capaciteit in de strijd gegooid. Naast verschillende recherche-eenheden, die gericht bezig zijn met de opsporing zijn ook medewerkers van de wijkpolitie en Directe Hulp Verlening zeer actief. Er wordt extra gesurveilleerd met name ook tijdens openings- en sluitingstijden en indien nodig is steeds een heli beschikbaar en/of ingezet. De intensieve onderzoeken naar de gewapende overvallen gaan uiteraard door en we rusten niet eerder dan dat deze overvallengolf is gestopt, immers iedere overval is er één te veel. De komende tijd worden zeker meer aanhoudingen verwacht. Gisteren deed de rechter uitspraak in de zaak tegen de drie aangehouden verdachten naar aanleiding van de reeks overvallen op fastfood zaken (Mc.Donalds Centrum/Burger King/Centrum en Mc.Donalds/Barendrecht-1 bij Woerden en 1 bij Lemmer) De verdachten werden veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf.


* SCHOENAFDRUK LEIDT NAAR DIEF
ROTTERDAM STADSDRIEHOEK - Politieagenten van district centrum hielden donderdagmiddag een man aan. De 38-jarige Rotterdammer wordt verdacht van het stelen van een mobiele telefoon bij een makelaarskantoor aan de Hoogstraat. Een medewerker van dit kantoor meldde rond half vijf dat zijn mobiele telefoon gestolen was nadat hij even weggelopen was.
In het kantoor werden witte schoenafdrukken aangetroffen. Na kort onderzoek in de omgeving werd duidelijk dat er bij een nabijgelegen tandartspraktijk werd verbouwd. De agenten troffen hier twee mannen aan. Eén van hen had hetzelfde profiel onder zijn schoenen als de telefoondief. Hierop is de Rotterdammer gefouilleerd en werd de gestolen telefoon aangetroffen in zijn jas. Vervolgens is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten in afwachting van het onderzoek. Er wordt gekeken of hij in verband gebracht kan worden met andere diefstallen.


* VERDACHTEN STRAATROOF AANGEHOUDEN
FEIJENOORD - Politieagenten hielden dinsdagavond twee mannen aan. Het tweetal wordt verdacht van het beroven van een 47-jarige vrouw aan het Quadenoord. Zij meldde dit rond half negen. Gealarmeerde agenten stelden direct onderzoek in in de omgeving. Zij troffen hierbij twee jongens aan van 15 en 16 die voldeden aan het signalement. Deze Rotterdammers zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.


* 2 VUURWAPENS AANGETROFFEN
CAPELLE A/D IJSSEL - Dinsdag 11 maart, laat in de middag, werd op de Hoofdweg in Capelle a/d IJssel een onderzoek ingesteld in een auto. Bij dat onderzoek werden twee vuurwapens aangetroffen. Deze vuurwapens zijn in beslag genomen en de bestuurder is aangehouden. De politie onderzoekt de toedracht.


* ZAKKENROLLERS AANGEHOUDEN
SCHIEDAM - Politieagenten van district Waterweg-Noord hielden tussen vrijdag 29 februari en dinsdag 11 maart in totaal vijf personen aan voor zakkenrollerij. Na extra controles en surveillance konden de vijf vrouwen aangehouden en ingesloten worden. Onder toeziend oog van agenten in burger stal één van de vrouwen een portemonnee uit een tas aan de Lange Kerkstraat. Deze 18-jarige Bulgaarse is aangehouden. Ook twee 33-jarige vrouwen zonder vaste woon- of verblijfplaats werden betrapt toen zij een portemonnee stalen. Een 27-jarige Bulgaarse werd in Vlaardingen aangehouden nadat ze in kledingwinkel aan de Delftseveerweg een portomonnee stal. Ditzelfde gold voor een 19-jarige zonder vaste woon of verblijfplaats. De politie onderzoekt of de vrouwen in verband gebracht kunnen worden met andere zaken.


* AUTOINBREKERS AANGEHOUDEN
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Politieagenten van district Oost hielden zondagavond twee mannen aan. Het tweetal wordt verdacht van autoinbraak. Rond acht uur werd een autoinbraak aan de Fluiterlaan gemeld. Gealarmeerde agenten waren snel aanwezig en stelden onderzoek in, in de omgeving. In een nabijgelegen park troffen ze twee mannen aan die voldeden aan het gegeven signalement. Het tweetal is staande gehouden en gefouilleerd. Hierbij werd een autoradio aangetroffen. Vervolgens zijn ze aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.