Gemeente Barendrecht



Gedeputeerde Van Heijningen bezoekt BAR-gemeenten

BARENDRECHT (woensdag 12 maart 2008) - Op vrijdag 7 maart jl. heeft gedeputeerde Erik van Heijningen (Milieu en Financiën) een bezoek gebracht aan de colleges van B&W van de drie BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk). Tijdens zijn bezoek is hij door de burgemeesters en wethouders nader geïnformeerd over de gestarte samenwerking tussen de gemeenten en de wijze waarop deze invulling krijgt.

Er is gesproken over diverse ontwikkelingen die de BAR-gemeenten gezamenlijk raken. Zo streven de BAR-gemeenten naar een betere samenwerking en afstemming t.a.v. natuur- en recreatiegebieden, waarbij de succesfactoren beter in beeld worden gebracht: recreatieve voorzieningen, verbindingen, groeninbedding, de toegankelijkheid en het water (Oude Maas, Waaltje). Het Park van Maas en Waal verbindt alle natuur en recreatiegebieden met elkaar door middel van wandel-, fiets- en mogelijk ook paarden- en kanoroutes. De gebieden bij de Oude Maas en 't Waaltje worden in RR2020 als regiopark aangegeven. Volgens Albrandswaard liggen hier grote kansen om met elkaar samen te werken!

De toekomst van de Ridderster is eveneens onderwerp van gesprek geweest. Met name de vraag op welke wijze dit gebied in de komende jaren moet worden ingericht. Hierbij zijn de ideeën besproken om meer ruimte te geven aan kennis- en arbeidsintensieve werkgelegenheid in het gebied, wel met duurzame en innovatieve accenten. Onderdeel hiervan is om ook in dit gebied meer te investeren in groenontwikkeling. Enerzijds ter versterking van de landschappelijke waarden, anderzijds als tegenwicht voor de economische impulsen.

Verkeer en Vervoer en milieu
In het kader van verkeer en vervoer is aandacht besteed aan diverse projecten die op dit moment actueel zijn in de BAR-gemeenten, o.a. de verbreding van de A15, het doortrekken van de A4-Zuid, de ontsluiting van de bedrijventerreinen in Ridderkerk en Barendrecht en de IJsselmondse Knoop. Door de veelheid van betrokken partijen is het belangrijk om een goede regie te voeren op deze projecten, met als doel de regionale verkeersmobiliteit te verbeteren. Tenslotte zijn de plannen van de NAM besproken om te komen tot een ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht. Door zowel de gedeputeerde als de gemeentebestuurders wordt onderkend dat de milieu- en veiligheidsaspecten van dit voornemen eerst nauwgezet in beeld moeten worden gebracht, voordat hierover op een zorgvuldige wijze een beslissing kan worden genomen.

Regionale samenwerking
Het bezoek van gedeputeerde Van Heijningen is afgesloten op het landgoed De Kleine Duiker in Barendrecht, waar o.a. in het bijzijn van pas geboren dieren het glas geheven werd op de regionale samenwerking, de goede contacten met de provincie Zuid-Holland en op de belofte van Van Heijningen om de BAR-gemeenten volgend jaar wederom te bezoeken.

Noot voor de redactie,