CDA afdeling Gelderland


Overhandiging lesbrief Beekdal Lyceum

---

12 maart 2008

Het is dinsdagochtend; de dag waarop de lesbrief Zndr**Ttl officieel wordt overhandigd aan het Beekdal Lyceum in Arnhem. Rond twaalf uur komt Ria Aartsen, statenlid voor het CDA van de provincie Gelderland, aan bij de middelbare school. Na een kop koffie in de lerarenkamer, een kennismaking met kunstdocent Gerry Schoffelen, afdelingsleider vwo Henry Ketelaars, en met mij, volgt een korte rondleiding door het gebouw. We lopen daarna samen door naar het speciaal gereserveerde lokaal, waar een groep van ruim 30 leerlingen uit 5 VWO op ons wacht.

Gerry introduceert ons en de reden van onze komst. De lesbrieven liggen uitgestald op een tafel, samen met het foldermateriaal over de provincie. Voor een aantal leerlingen is mijn introductie niet nodig omdat ze me nog kennen van mijn stage-periode. Ik vond het erg leuk om ze, een jaar verder en nu volwassener, terug te zien.

Dan krijgt Ria Aartsen het woord. Ze vertelt over de provincie en wat daar zoal gebeurt. Ze stelt direct vragen aan de leerlingen om te peilen wat ze al over de provincie weten. Er ontstaat een gesprek dat gaat over de wegen van huis naar school die door de provincie zijn aangelegd, maar ook over het Huis der Provincie en de provincie en jongeren. Daarna overhandigen we de drie lesbrieven voor de kunstdocenten. Dit officiële moment wordt vastgelegd op een foto.

Het motto âprovincie Gelderland: dichterbij dan je denktâ wordt de leerlingen nog duidelijker als we daarna dieper ingaan op de lesbrief. Ik lees de brief voor van de commissaris van de koningin. Daarna vertel ik over de totstandkoming van de lesbrief, de lerarenopleiding aan het ILS in Nijmegen en de samenwerking tussen de opleiding en de provincie Gelderland. Ook vertel ik over mijn stage op het Beekdal Lyceum en de primeur die de derde klas havo heeft gehad met het testen van de lesbrief en de rondleiding door het provinciehuis. Daarbij benadruk ik dat het mede dankzij hun schoolgenoten is dat de lesbrief geworden is zoals ze deze dan voor zich zien. Een bijzonder moment dus en dat lijken de leerlingen zich te realiseren.

Ze zijn vooral ook onder de indruk van het uiterlijk van het âspelâ als ik het omhoog houd. Ik leg kort uit hoe de opdracht en het pakket eruit zien, wat leerling en docent ermee kan doen, en wat het doel is van de lesbrief. Daarna deel ik wat kaartjes uit die ze kunnen bekijken. Ze vinden het er echt uitzien als een spel dat ze zelf wel eens spelen. Alle complimenten dus voor vormgever Bob Mors.

Ik eindig dan met de woorden dat ik hoop dat de leerlingen en de docenten met veel plezier gebruik zullen maken van de lesbrief en zo kennis te maken met de provincie, haar kunstcollectie en kunstbeleid; om die kennismaking uiteindelijk te bezegelen met een bezoek aan het Huis der Provincie.

Vragen volgen en er ontstaat een interessante discussie over de provincie en kunst. Na een applausje verlaten we allemaal het lokaal, spreken nog wat na met leerlingen, om in de lerarenkamer met een kop koffie te evalueren. Iedereen was erg enthousiast. Het idee ontstond om een verbinding te maken tussen de lesbrief en de jongerendag van de provincie op 13 september 2008. Het Beekdal Lyceum zou dan voor die datum de opdracht kunnen doen en een rondleiding krijgen. De tentoonstelling die hieruit voortkomt kan dan ook daadwerkelijk in het provinciehuis worden opgesteld.

Al met al heeft de dag ervoor gezorgd dat de provincie lekker dicht bij de jongeren is gekomen denk ik. Vooral de inhoud van de lesbrief zorgt hiervoor, maar ook de indrukwekkende vertegenwoordiging van de provincie door mevrouw Aartsen en het idee voor de koppeling van de opdracht aan de jongerendag. Het was kortom een erg geslaagde dag!
---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 20-3-2008