Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

EUROPA CANTAT in zomer 2009 in Utrecht

Inschrijving voor groots zingfestival start 20 mei

Europa's megafestival voor koorzangers EUROPA CANTAT komt voor het eerst in zijn 45-jarig bestaan naar Nederland. Ruim 3000 deelnemers uit Nederland en heel Europa èn daarbuiten doen van 17 t/m 26 juli 2009 in stad en provincie Utrecht mee aan dit festival. Inschrijven voor deelname aan dit festival kan vanaf begin mei 2008. Wie zich voor 1 november 2008 inschrijft, heeft gegarandeerd een plek. Iedereen die van samen zingen houdt en jong van geest is, kan meedoen. Alle niveaus zijn welkom en het festival biedt veel voor jonge mensen.

EUROPA CANTAT voor het eerst in Nederland
Het festival EUROPA CANTAT wordt al sinds de jaren '60 georganiseerd door de Federatie voor jonge koren en zangers Europa Cantat. Het vindt eenmaal in de drie jaar plaats. De vorige editie was in 2006 in het Duitse Mainz. EUROPA CANTAT in Utrecht is de 17e editie en vindt voor het eerst in Nederland plaats. Ook de provincie wordt het decor voor het festival. Stad en provincie bieden een ruime keuze aan toplocaties: oude kerken, kloosters, kastelen, de grachten in de Utrechtse binnenstad en het Domplein dat het centraal gelegen middelpunt van het festival wordt. Ook verrijst in de Jaarbeurs een concerthal voor 5000 mensen.

10-daags internationaal zingfestijn
EUROPA CANTAT is een 10-daags internationaal zingfestijn voor zo'n 3000 zangers en dirigenten uit heel Europa èn daarbuiten. Iedereen die van zingen houdt is welkom, van beginners tot gevorderden, van koren tot individuen. Er is geen competitie, alleen maar het plezier van elkaar ontmoeten in het samen zingen en het leren van nieuw repertoire en technieken, onder leiding van topdirigenten van over de hele wereld. Deelnemers kunnen kiezen uit zo'n 60 koorateliers waarin alle vocale genres vertegenwoordigd zijn: klassiek, jeugdkoor, kinderkoor, vocal jazz, vocal pop, showchoir, musical, opera, oratorium, gregoriaans, etc. Dagelijks zijn er open-singing-evenementen, concerten door deelnemende koren en - later in de week - presentaties van de ateliers. Alle ateliers worden geleid door uitstekende dirigenten van over de hele wereld en vormen een internationale ontmoetingsplek voor iedereen die van zingen houdt. Het festival biedt echter niet alleen ateliers. De deelnemers geven ook concerten die openbaar toegankelijk zijn, eten samen, zingen met zijn vijfendertighonderden en genieten van allerlei bijzondere openlucht- en zangactiviteiten in de stad en omgeving. Uiteraard kunnen de inwoners en bezoekers van Utrecht ook genieten van deze concerten en activiteiten. Koren én individuele zangers kunnen zich inschrijven voor deelname. Van beginners tot vergevorderden; alle amateurzangers vinden in dit festival een interessant aanbod. Er zijn ateliers van meerdere dagen of van één dag. De circa 25 meerdaagse ateliers worden met een openbaar concert afgesloten. Koordirigenten kunnen zich laven aan een internationaal studieprogramma met lezingen, reading sessions en demonstraties. Elk atelier heeft haar eigen thema en staat onder leiding van een daarin gespecialiseerde dirigent. De circa 30 eendaagse ateliers worden in september 2008 bekendgemaakt. Er is nog veel meer te beleven en te genieten als zingen gecombineerd wordt met andere kunsten, zoals theater, dans en film. Deze multidisciplinaire invalshoek krijgt in dit festival een belangrijke plek.

Meedoen met EUROPA CANTAT kan als koor, maar ook individueel. Inschrijven kan vanaf 20 mei op www.ecu2009.nl See U singing!

Zie hier een impressie van het festival EUROPA CANTAT 2009 in Utrecht: www.youtube.com/watch?v=sTJELcm0b_8

Het festival krijgt steun van de Gemeente en Provincie Utrecht, de Jaarbeurs Utrecht, Nederlands Fonds voor Amateur- en Podiumkunsten, K.F.Heinfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kunstfactor, ZIMIHC, Drukkerij Libertas, DocDataPayments. Het festival EUROPA CANTAT XVII Utrecht 2009 is het initiatief van drie partijen: de Europese Federatie voor Jonge Koren Europa Cantat, de landelijke organisatie voor amateurmuziek Kunstfactor en ZIMIHC, huis voor amateurkunst in de Provincie Utrecht.

www.ecu2009.nl - www.europacantat.org


- EINDE PERSBERICHT -

Het logo van EUROPA CANTAT is te downloaden op www.het-monumentale.nl/downloads.php. Er zijn interviewmogelijkheden met Jeroen Schrijner, voorzitter van het bestuur van de Stichting Europa Cantat Utrecht. Jeroen Schrijner is tevens President van de Board of Directors van Europa Cantat.

HET MONUMENTALE

promotie & educatie voor de muzieksector

Evelyne Levêke

Jansveld 31, 3512 BE Utrecht

Postbus 553, 3500 AN Utrecht

M: 06 - 4500 8427 - F: 08 - 4224 8808

evelyne@het-monumentale.nl - www.het-monumentale.nl