Nederlandse Politiebond


NPB BESPREEKT LAATSTE VOORSTEL TER HORST MET BESTUUR EN BONDSRAAD

Minister Ter Horst geeft de politiebonden nog één kans om haar informele CAO-bod van afgelopen vrijdag 7 maart te accepteren en om te zetten in een onderhandelaarsakkoord. De besturen van de afzonderlijke bonden gaan zich over dit voorstel buigen; het hoofdbestuur van de NPB komt daarvoor morgenochtend bijeen in een gecombineerde vergadering met de bondsraad. De onderhandelaars zullen het voorstel van de minister met 'een negatief advies' aan het bestuur en de bondsraad voorleggen.

Hoewel er opnieuw veel extra geld is bijgekomen, wijken de zaken waaraan de minister dat geld wil besteden nog altijd te veel af van de CAO-inzet van de NPB. Daarin wordt uitdrukkelijk het belang onderstreept van structurele maatregelen om bepaalde politiespecifieke inkomensproblemen weg te werken - een verbetering van de onregelmatigheidsvergoeding, een verbetering van de piketvergoeding, een zorgkostencompensatie, een speciale toelage voor collega's die al jaren op een schaalmaximum staan. Van al deze zaken is in het laatste voorstel van de minister nog altijd (te) weinig terug te vinden.

Tegelijkertijd zullen de onderhandelaars duidelijk maken dat het naar hun inzicht onmogelijk moet worden geacht om (nog) meer geld vrijgemaakt te krijgen. De afgelopen dagen hebben de vier politiebonden er met man en macht aan gewerkt om de politiek tot een dergelijke stap te bewegen, maar uiteindelijk hebben ze gezamenlijk moeten vaststellen dat er simpelweg niet meer te halen valt. Noch binnen de politiek, noch bij de korpsbeheerders, noch bij de korpschefs is daarvoor voldoende steun te vinden en ook bij de burgers lijkt het begrip voor de inspanningen van de bonden bepaald niet oneindig. In een dergelijke situatie heeft het geen zin om door te gaan met 'harde' (en daardoor vaak onvermijdelijk publieksonvriendelijke) acties. De bonden hebben dan ook gezamenlijk besloten tot nader order van actievoeren af te zien.

Het uiteindelijke standpunt van de NPB over het informele CAO-bod van afgelopen vrijdag zal worden bepaald door de bondsraad - het parlement van de NPB. Dit orgaan is gerechtigd om namens de NPB-leden een besluit te nemen over het aannemen of afwijzen van wat het vierde CAO-bod van de minister zou kunnen worden. Het kan ook opnieuw besluiten over deze beslissing eerst een ledenpeiling te houden.

Zoals bekend heeft de VMHP - de kleinste politiebond - vrijdag al laten weten met het informele CAO-bod van de minister te kunnen instemmen. Als minstens één andere bond zich daarbij aansluit, zal de minister het voorstel omzetten in een officieel CAO-bod en is de nieuwe driejarige politie-CAO een feit. (Voor de afsluiting van een CAO zijn minstens twee van de vier landelijke politiebonden nodig.)

Mocht geen van de andere politiebonden zich bij de VMHP aansluiten, dan komt wat de minister betreft het informele CAO-bod van afgelopen vrijdag definitief te vervallen.

Gepubliceerd op 12 maart 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.