Time : 19:55:35
Date : 12 March 2008
Sender Name: Unie Vrijzinnige Verenigingen

Nieuwe minister Justitie predikt vooral voor eigen kraam

Nu CD&V opnieuw aan de macht is, krijgen we blijkbaar al meteen een stevig voorsmaakje van het komende reveil van geloofsinmenging op beleidsniveau in onze interimregering.

Deze morgen konden we alvast vernemen dat voorzitter Schouppe zinnens is een de facto vetorecht voor ethische dossiers op te eisen voor zijn partij tijdens de onderhandelingen voor Leterme I (De Morgen 12/03: "CD&V Voorzitter Etienne Schouppe tegen vrije parlementaire discussie over ethische kwesties").

Maar zolang moet men zelfs niet meer wachten om de bui al te zien hangen. Deze middag werd op het kernkabinet immers de trend guitig verder gezet door zijn partijgenoten, die - met de administratieve macht van een minstens tijdelijk kabinet van Justitie achter zich - al meteen de aanval inzetten op het werk van de vorige regering. De toenmalige minister van Justitie bevroor op dat moment immers het uitdovend kader van de katholieke parochieassistenten in afwachting van een globale regeling voor wat betreft het sociaal statuut van alle bedienaren van de erkende erediensten en levensbeschouwingen die ons land rijk is. Die tijdelijke handhaving van de status quo is sinds vandaag geen feit meer. Voor de zoveelste keer wordt een partiële oplossing naar voren geschoven voor problemen van één welbepaalde, historisch bevoordeelde doelgroep. Hoewel het theoretisch kader van de bedienaren van de katholieke eredienst (+- 6.900) allang niet meer strookt met haar werkelijke aanhang, wordt hieraan niet geraakt. Het kader parochieassistenten daarentegen, nu al op 301, wordt verder uitgebreid met 40 eenheden om tegemoet te komen aan het aantal dalende priesters. Hoe is dit te rijmen met het onder de vorige Minister van Justitie gehuldigde principe van de gelijke behandeling van alle erkende levensbeschouwingen?

Het is onbegrijpelijk dat CD&V zich intussen bijna lijkt te verslikken in haar haast om de eigen, specifieke achterban vanuit een wankele machtsbasis die de interim-regering uiteindelijk ís te bevoorrechten ten nadele van schijnbaar slechts trendy pseudo-concepten zoals interlevensbeschouwelijke en -culturele dialoog en wederzijds respect. Dat is uitermate jammer en noopt ons de vorming en installatie van Leterme I zelfs met nog minder animo te verwachten dan waarmee de onderhandelingen nu gevoerd worden.

Sonja Eggerickx
Co-voorzitter Centrale Vrijzinnige Raad
0477/52 39 60

Unie Vrijzinnige Verenigingen
Brand Whitlocklaan 87
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
T 02/735 81 92
F 02/735 81 66

URL: http://www.uvv.be

Link to Press Release - NL