European Union



Brussel, 12 maart 2008

Geluksonderzoek bekroond met Europese wetenschapsprijs

Tijdens de ceremonie voor de Europese wetenschapsprijs is de Italiaanse onderzoekster Luisa Corrado vandaag bekroond voor haar werk over het verband tussen rijkdom en geluk. Ze ontving één van de vijf "Marie Curie-prijzen voor topkwaliteit", die worden uitgereikt aan toponderzoekers die hebben deelgenomen aan het EU-programma voor de uitwisseling van onderzoekers. Daarnaast werden prijzen uitgereikt voor wetenschappelijke uitmuntendheid in multinationale onderzoeksteams en wetenschappelijke communicatie. De laureaten werden geselecteerd door drie afzonderlijke jury's, één per categorie, van Europese en internationale topwetenschappers. In totaal is voor de prijs een kleine 2 miljoen euro uitgetrokken.

"Deze prijzen staan voor het beste wat Europa te bieden heeft. Het is een erkenning van kwaliteiten die voor alle wetenschappers, onderzoekers, uitvinders en wetenschapsvoorlichters belangrijk zijn: uitmuntendheid, openheid en creativiteit", aldus Janez Potocnik, Europees commissaris voor Wetenschap en Onderzoek, die de prijzen heeft uitgereikt.

Andere bekroonde projecten zijn het EPICA-project, dat onze kennis van het wereldklimaat in de afgelopen 800.000 jaar aanzienlijk heeft verbeterd, het project VIRLIS, waarmee de voor de bestrijding van listeria-infecties noodzakelijke kennis is uitgebreid, en SynNanoMotors, een project voor de ontwikkeling van moleculaire motoren, een technologie die in de toekomst talrijke toepassingsmogelijkheden zou kunnen openen. Al deze projecten zijn bekroond met de prestigieuze Descartes-prijs voor transnationaal onderzoek in samenwerkingsverband.

Prijzen voor wetenschappelijke communicatie gingen naar een documentaire over de "ontbrekende 96%" van ons universum, wetenschapsvoorlichter Jean-Pierre Luminet en auteur Delphine Grinberg.

Naast Luisa Corrado werden met de Marie Curie-prijs voor topkwaliteit ook wetenschappers bekroond die zich bezighouden met diverse andere onderwerpen zoals de rol van genen bij kanker, ultradunne koolstoffilm voor gebruik in consumentenelektronica, donkere energie en de rol van kleine moleculen in de immuniteitsrespons van het lichaam.

Details van alle laureaten en prijzen zijn terug te vinden in MEMO/08/160

Voor nadere informatie over Europese Onderzoeksprijzen kunt u terecht op:

http://ec.europa.eu/research/science-awards/index_en.htm

Voor meer informatie over de Marie Curie-werkzaamheden:

http://ec.europa.eu/research/science-awards/index_en.htm