Universiteit Utrecht


Studium Generale: Hoge en Lage Cultuur

Lezingen over pracht en pulp

Bach en André Hazes, twee onverenigbare grootheden of toch niet? Is er tussen hoge en lage cultuur wel zoveel onderscheid als wij denken? Kruisbestuivingen zijn er in elk geval. Het Metropole Orkest waagde zich aan muziek afkomstig uit computerspelletjes en postmoderne schrijvers halen hun inspiratie uit stripverhalen. Omgekeerd wordt literatuur âverstriptâ en worden klassieke theaterstukken verplaatst naar de straatcultuur van vandaag met skaters en rollerbladers. Cultuurmakers en -beschouwers zijn het erover eens dat de lage cultuur serieus genomen moet worden. En niet alleen als inspiratiebron.

Is het onderscheid tussen hoge en lage cultuur van alle tijden of pas opgekomen in de Romantiek? Werden de werken van Shakespeare in zijn tijd gezien als hoge of lage cultuur of bestonden die begrippen niet? Kunnen we wel oordelen over onze eigen tijd? Misschien is het niet te voorspellen welke cultuuruitingen de tand des tijds zullen doorstaan. En er is ook nog zoiets als vakmanschap. Is dat van belang voor ons oordeel, of bepaalt de cultuurconsument wat kunst is?

In deze lezingenserie verkennen wetenschappers en cultuurdragers de grenzen tussen hoge en lage cultuur. De serie wordt afgesloten met een debat.

Vandaag: Hoge en lage cultuur â een inleiding Schrijver en essayist Joost Zwagerman

Afbeelding: hazes.jpg 12-03-2008, 20:00 - 22:00 uur Academiegebouw, Domplein 29 Utrecht

Meer informatie: Studium Generale, 030 2532436, info@sg.uu.nl http://www.sg.uu.nl