Ingezonden persbericht


persbericht | debalie | centrum voor cultuur en politiek

Salongesprek: Nieuwe media en het democratisch tekort

woensdag 12 maart 20.30-22.30 uur | salongesprek op internet

Met enige regelmaat wordt geroepen dat de huidige representatieve democratie op sterven na dood is. Vaak gepaard met de verwachting dat het internet ongekende kansen biedt voor een democratische vernieuwing met actieve deelname van burgers. Maar leiden de mogelijkheden van nieuwe media vanzelf tot een volwaardige dialoog tussen burger en overheid, tussen consument en bedrijfsleven? Aan deze vraag wijdt De Balie op 12 maart een bijeenkomst op internet in samenwerking met XS4ALL en het initiatief Democratisering van de Waarheid.

Bedrijven en overheden zijn naarstig op zoek naar mogelijkheden om met burgers in gesprek te raken en hun kennis en ervaring te betrekken in de besluitvorming. Nieuwe media bieden daartoe mogelijkheden. Verwachtingsvolle stellingen over het democratiserend vermogen van nieuwe media vullen al jaren opiniepagina's, weblogs en bestellers.

De diagnose luidt vaak dat het huidige democratische stelsel op sterven na dood is en dat politieke partijen als ongewenste middle man maar beter opgeheven kunnen worden. De nieuwe generatie internetdiensten (verzamelterm: Web 2.0) zou ongekende kansen bieden voor democratische vernieuwing met actieve deelname van burgers.

Maar in hoeverre zijn online communities in staat om een machtsfactor te vormen die instituties dwingt te luisteren? En is het wel zo handig en verstandig om burgers zonder meer in alle maatschappelijke kwesties te betrekken?

Op zoek naar kritische perspectieven en toetsstenen treft een twintigtal gesprekspartners elkaar in de Salon van De Balie, onder wie Huub Dijstelbloem (filosoof en auteur Politiek vernieuwen. Op zoek naar publiek in de technologische samenleving), Karin Spaink (columniste en schrijfster), Reinder Rustema (communicatiedeskundige en webmaster Petities.nl), André Krouwel (politicoloog en bedenker van Kieskompas) en Floor Basten (programmaleider Huis voor de Democratie). Het rondetafelgesprek wordt geleid door Menno van der Veen, jurist, filosoof en programmamaker bij De Balie, en Albert Cath, organisatieadviseur en een van de intiatiefnemers van Democratisering van de Waarheid.

Het salongesprek wordt rechtstreeks via internet uitgezonden. Via de chat van De balie kan iedereen deelnemen aan de discussie.

N.b. publiek kan het salongesprek niet fysiek bijwonen vanwege de beperkte ruimte in de Salon.

Nieuwe media en het democratisch tekort wordt georganiseerd door De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam, in samenwerking met internetprovider XS4ALL en het initiatief Democratisering van de Waarheid.

Praktische informatie: Datum en tijd: woensdag 12 maart 2008, 20.30-22.30 uur Voertaal: Nederlands. Live internet: www.debalie.nl/live. Chatruimte: www.debalie.nl/chat.

Ingezonden persbericht