Gemeente Westvoorne


Gehandicaptenplatform Westvoorne zoekt leden


In een gehandicaptenplatform kun je elkaar o.a. informeren over hoe je een hobby die je graag deed kunt blijven doen, ondanks je beperking. Corrie Biemond tekent bijvoorbeeld nog erg graag.

Als je niet gehandicapt bent is het moeilijk voor te stellen welke problemen mensen met een functiebeperking in het dagelijks leven tegenkomen. Wat voor ons heel gewoon is, even oversteken, naar een openbaar toilet gaan, naar een winkel gaan waar je trappenhuizen en drempels tegenkomt, het zijn allemaal handelingen die een gehandicapte terdege moet voorbereiden om goed te volbrengen. Corrie Biemond uit Tinte heeft, omdat zij zelf linkszijdig verlamd is, veel ervaring op dit gebied. Toen zij hier 12 jaar geleden kwam wonen moest zij alles zelf uitvinden. Er is in Westvoorne geen contactpunt voor gehandicapten. Dat is een heel gemis. Het is niet nodig dat mensen steeds zelf het wiel uitvinden, zegt Corrie, die naast haar handicap gelukkig beschikt over een sterk karakter. Door hun functiebeperking of door verergering van hun ziekte heeft niet elke gehandicapte de kracht en het doorzettingsvermogen om actief in het leven te kunnen blijven staan. Daarnaast zijn er zoveel verschillende beperkingen en hieruit voortvloeiende consequenties, geen enkele handicap is hetzelfde. We kunnen elkaar echter wel helpen. Het is alleen heel moeilijk om als eenling dingen voor elkaar te krijgen. Ook voor Corrie is dat niet te doen. Ik vind het moeilijk om voorop te lopen, maar samen met andere lotgenoten ben ik er helemaal op voorbereid om een Gehandicaptenplatform in Westvoorne op te zetten, waar mensen met een beperking elkaar kunnen treffen, informatie uit kunnen wisselen en waarin we onze krachten kunnen bundelen om gezamenlijk specifieke knelpunten aan te kunnen pakken en belangen te behartigen.

Alles al voorbereid

Corrie Biemond heeft deel uitgemaakt van de Cliëntenraad Westvoorne en is daarom goed bekend met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning. Omdat zij samen met haar man een transportbedrijf heeft gehad heeft zij bovendien ervaring in leidinggeven en structuur aanbrengen. Op papier heeft zij alles al voorbereid: zo heeft zij onder andere contacten gelegd met - en advies ingewonnen bij het Tympaan Instituut, Programma Versterking Cliënten Positie (VCP), Stichting Philadelphia, Stichting MEE en Taskforce Handicap en Samenleving. Organisaties, die zich op enigerlei wijze inzetten voor het optimaal functioneren van chronisch zieken en gehandicapten in de maatschappelijke samenleving. Ook staat zij in nauw contact met Gehandicapten Overleg Lelystad welke een vergelijkbare functie verricht als haar streven, namelijk een Gehandicaptenplatform in Westvoorne. Nu alleen de mensen nog. Gelijkgestemden, die bijvoorbeeld door middel van een maandelijkse koffieochtend contacten willen leggen en/of leden die samen met Corrie de kar willen trekken en deel uit willen maken van de kerngroep. Als locatie om elkaar te ontmoeten denkt zij aan locaties als de Leemgaarde of aan de Welkomkerk in Rockanje. Het is de bedoeling dat we als organisatie dicht bij de mensen staan en elkaar helpen bij het leren omgaan met onze functiebeperkingen, kijken naar de persoonlijke mogelijkheden, naar wat je nog kunt en re-integratie in de maatschappij. Het kunnen leden, of vertegenwoordigers van leden zijn met een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of psychische beperking, chronisch zieken enzovoort. Wij allen zijn gedwongen een stapje terug te doen en zijn vaak in een permanent gevecht met onze omgeving. Door informatie uitwisseling kan veel bereikt worden. Corrie zelf heeft bijvoorbeeld altijd graag getekend en doet dit ook nu nog, nadat haar verteld is wat je moet doen om je papier niet telkens weg te laten schuiven, ook al heb je maar de beschikking over één hand. Het lijkt niets bijzonders maar zon hobby maakt het leven óók voor mensen met een functiebeperking- heel veel leuker.

Aanmelden
In verband met de wet op de privacy is het niet mogelijk om rechtstreeks via instanties- in contact te komen met mensen met een functiebeperking. Een artikel in de gemeentepagina en in de projectenkrant van de gemeente is een mogelijkheid om mensen op te roepen zich te melden. Wellicht kunnen er nog andere initiatieven genomen worden om lotgenoten te bereiken. Uit onderzoek is bekend dat zon 10 tot 12 procent van de mensen een functiebeperking heeft. In Westvoorne zouden dat er 1500 moeten zijn. Er is lef voor nodig om een initiatief als dit te nemen. Volgens Corrie Biemond is er een gezegde dat luidt: Er moet iemand zijn om het eerste steentje in het water te gooien om dan maar te kijken wat er uit komt. Zij is degene die het steentje gooit en hoopt dat er belangstellenden zijn die met haar mee willen doen. Als u geïnteresseerd bent en zich aan wilt melden of vragen heeft kunt u een e-mail sturen naar cdeheer44@hotmail.com of bellen met 0181-410851. Omdat Corrie niet snel bij de telefoon kan komen moet u wellicht twee maal achter elkaar bellen.

In het kader van de Wmo is de oprichting van een Gehandicaptenplatform op zn plaats. Beide hebben als doel ieder mens zo veel als mogelijk en zo zelfstandig mogelijk aan de maatschappij mee te laten doen. In dit geval is de hulpbehoevende zelf vrijwilliger en de vrijwilliger hulpbehoevend, hoe kan het mooier. Schroom niet u aan te melden via cdheer44@hotmail.com