Gemeente Zandvoort


Krachten bundelen voor wijkvernieuwing Zandvoort-Noord

Voor Zandvoort-Noord, globaal gebouwd tussen 1960 en 1975, wordt een wijkontwikkelingsplan opgesteld. Na 40 jaar is groot onderhoud noodzakelijk, hebben zich in die periode ontwikkelingen voorgedaan die nu niet meer gewenst worden geacht en is de smaak van mensen veranderd. Integrale wijkvernieuwing is echter een complex en langdurig proces en intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen is hierbij noodzakelijk.

Intentie
Op 11 maart hebben betrokken partijen in het Raadhuis te Zandvoort de intentieovereenkomst getekend - hier op foto. Het gaat om de de gemeente Zandvoort, woningbouwvereniging EMM en de Zaanse Ontwikkelingsmaatschappij/ Proper-Stok. Ze werken samen in een projectorganisatie en zijn vertegenwoordigd in een stuur- en projectgroep. Deze partijen hebben met elkaar afgesproken om de samenwerking in de eerste fase van het proces vast te leggen door het sluiten van een intentieovereenkomst. In deze overeenkomst is vastgelegd dat partijen gezamenlijk de volgende producten zullen maken te weten: een plan van aanpak, een wijkvisie en een wijkontwikkelingsplan met daarin aangegeven wat er gaat gebeuren, door wie, op grond waarvan en wanneer.

Projectmatig
In de wijk zijn de komende jaren diverse ontwikkelingen te verwachten die om een integrale c.q. projectmatige aanpak vragen. De ontwikkelingen zullen van grote invloed zijn op de toekomst van de wijk en gelet hierop is het van belang om een ontwikkelingsvisie voor de wijk te formuleren. In deze visie kunnen de ontwikkelingen een plaats krijgen in het ideale plaatje voor de toekomst van de wijk. Een toekomstvisie voor een specifiek deel of een gebied van een gemeente wordt gewoonlijk verwoord in een zogenaamd wijkontwikkelingsplan (WOP).

Wijkontwikkelingsplan
In zo'n plan staat globaal beschreven hoe de wijk eruit ziet en waaraan de komende jaren gewerkt gaat worden. Het gaat daarbij niet alleen om de fysieke ruimte zoals straten, groen, huizen, bedrijven en andere gebouwen, maar ook om de sociale omgeving, zoals de maatschappelijke voorzieningen. De grens van het wijkontwikkelingsplan houdt niet op bij de bebouwing maar is ruimer getrokken. In en rondom de wijk bestaan diverse voorzieningen welke van belang zijn voor de bewoners van de wijk, die uit de gemeente en daarbuiten. Vandaar dat is gekozen voor een groter plangebied

Ontwikkelingen van de laatste jaren binnen het plangebied:
- Nieuwbouw van een school ter vervanging van drie oude scholen
- Sloop en nieuwbouw van een supermarkt

- Herinrichting centrum van de winkelvoorzieningen
- Herontwikkeling oude schoollocaties

- Sloop en nieuwbouw Pluspunt

- Inrichting van een nieuw speelterrein bij Pluspunt
- Herinrichting sportcomplex Duintjeveld

- De realisatie van het wijkuitloopgebied

- De renovatie van het woonwagencentrum aan het Keesomplein
- De aanleg van een golfbaan.

De belangrijkste beoogde ontwikkelingen (voor zover nu bekend):
- Herinrichting gebied tussen de Flemingstraat en de Fahrenheitstraat, het T. Hilberspad
- Nieuwbouw 63 woningen en een kinderdagverblijf, locatie de Duinroos
- Sloop en nieuwbouw Flemingstraat 100

- Plannen van woningbouwvereniging EMM om te komen tot upgrading van hun bezit
- De mogelijke situering van een nieuwe brandweerkazerne
- Ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied van de huidige afvalzuiveringsinstallatie(AWZI) door sluiting van de installatie in 2008
- De bouw van een gemaal als alternatief voor de AWZI
- Plannen van derden, zoals ontwikkelaars met grotere grondposities.