Politieacademie


Politieacademie voert wetenschappelijke master

Master of Science: relevant onderzoek voor politie

De Politieacademie â het onderwijs- en kennisinstituut voor de Nederlandse politie â heeft als hogeschool een universitaire masteropleiding in huis. De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) accrediteert de masterfase van de politiekundige master als Master of Science (MSc) in Policing. Volgens Dirk Hilarides, plaatsvervangend voorzitter van het College van Bestuur, krijgt politie Nederland een nieuwe kennisinjectie: âMet deze internationaal georiënteerde wo-master zetten we onderzoeksresultaten in voor de politiepraktijk.â

Eind februari is het definitieve besluit door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) aan het College van Bestuur kenbaar gemaakt. Door dit positieve besluit is het MSc-diploma gelijkwaardig aan dat van een universitaire onderzoeksmaster. Ook behelst het een primeur, geeft bestuurder Dirk Hilarides aan: âDe Politieacademie is de eerste aangewezen â dus niet door het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap bekostigde â hogeschool die een wetenschappelijke master heeftâ.

Inzet in politiepraktijk
Het door de NVAO overgenomen paneladvies is op alle 19 onderzochte facetten positief. De NVAO omschrijft de MSc als een ambitieus en aantrekkelijk programma, dat conceptueel een grote samenhang vertoont en waarvan het student- en competentiegerichte concept een doordachte keuze is. Er vindt kruisbestuiving plaats tussen wetenschappelijke inzichten en praktijkgeoriënteerde toepassingen. De doelstellingen voorzien volgens de NVAO in een duidelijke behoefte van het werkveld voor een gerichte inzet van de MSC in Policing afgestudeerden. Het wetenschappelijk profiel en de lijst van publicaties van de docenten, lectoren en hoogleraren staan borg voor een solide wetenschappelijke kijk op de politiepraktijk. âSamenvattend kwalificeert het panel het MSc-programma als een wetenschappelijke beroepsopleidingâ, aldus Hilarides, âeen passende toevoeging in het politieonderwijsâ.

Internationale oriëntatie
De onderzoeksmaster is sterk internationaal georiënteerd. Dit is deels terug te zien in de samenwerking met Canterbury Christ Church University. De NVAO heeft haar beoordelingscriteria dan ook toegepast op het zogenoemde âValidation Documentâ dat de grondslag voor accreditatie vormde bij de Engelse universiteit op basis van de officiële maatstaven in het Verenigd Koninkrijk. De onderzoeksmaster aan de Politieacademie stimuleert een (internationale) reflectie van politie Nederland op de wijze waarop het beste kan worden omgegaan met strategieën en concepten. Dirk Hilarides ziet deze accreditatie als het startschot voor een verdere gedegen kennisopbouw: âHet MSc-diploma vergroot de kansen op eventuele promotietrajecten aan Nederlandse of buitenlandse universiteiten. Behalve politiekundige bachelors kunnen ook gekwalificeerde buitenlandse politiemensen en niet-politiële zij-instromers aan het Engelstalige programma deelnemen, dat zowel in voltijd als deeltijd wordt aangebodenâ.

Afgestudeerde studenten kunnen de volgende graad voeren: MSc in Policing, met waar toepasselijk, de afstudeeraanduiding: Major in High Risk Policing, Major in Crime Policing of Major in European Policing.

Politieacademie
De Politieacademie is het centrum voor opleidingen en kennis van de Nederlandse politie. Het is een dynamische organisatie, die onderwijs en kennis biedt op hoog niveau, die anticipeert op maatschappelijke ontwikkelingen en deze kan vertalen in onderwijs-op-maat. De Politieacademie werkt daarbij samen met de politiekorpsen en andere partners op het gebied van veiligheid en onderwijs.

De Politieacademie:
⢠verzorgt de landelijke werving en selectie van politiefunctionarissen.
⢠biedt geaccrediteerde politieopleidingen aan op mbo-, hbo- en wetenschappelijk niveau die in nauwe samenwerking met de korpsen en het regulier onderwijs worden ontwikkeld en uitgevoerd. ⢠biedt maatwerkopleidingen aan op het gebied van politie en veiligheid.
⢠produceert wetenschappelijk en toegepast onderzoek vanuit lectoraten en de onderzoeksgroep.
⢠maakt kennis over het politievak toegankelijk voor de korpsen. ⢠werkt intensief samen met partnerorganisaties in ondermeer het Veiligheidsplatform.
⢠is een organisatie die de rol als maatschappelijk topinstituut inneemt op het gebied van nationale en internationale veiligheid.

Binnen de Politieacademie werken ongeveer 1.900 medewerkers op twaalf locaties in het land samen om deze doelstellingen voor 30.000 politiemedewerkers te realiseren.

##################

Noot voor de redactie/