Gemeente Sittard-Geleen


12 maart 2008

PERSBERICHT

VERSTERKING LOKALE OMROEP START
Sittard-Geleen, 12 maart 2008 - Het college van Burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met de plannen voor de versterking van de stichting Streekomroep Start. Het college is bereid de komende twee jaar 125.000 euro per jaar te investeren in een verdere versterking van de omroep. Wethouder Berry van Rijswijk: "Start is een goed medium voor informatie-uitwisseling van de gemeente naar de inwoners van de stad, maar ook voor de inwoners onderling. De informatie op Start TV nodigt uit voor discussie in de stad en het enthousiasmeert en bindt mensen. Het college is dan ook van harte bereid om Start te helpen om nog beter verslag te doen van de ontwikkelingen in onze stad."

Het college zet met het verstrekken van deze financiële impuls in op een kwaliteits-verbetering van het personeel en de apparatuur van Streekomroep Start. De investering in apparatuur zoals camera's en in opleiding van personeel heeft de volgende doelen:


- Versterking lokale democratie: de lokale omroep levert een bijdrage door op onafhankelijke wijze te informeren, opiniëren en een platform te bieden voor discussie en expressie. De lokale omroep geeft de politiek een gezicht, volgt ontwikkelingen en activeert burgers om deel te nemen aan het politieke debat.
- Lokale informatievoorziening en opiniering: behalve het weergeven en verzamelen van nieuws en informatie moet de omroep het nieuws meer becommentariëren en vooral duidelijk maken wat het betekent voor de inwoners van onze gemeente. De streekomroep is nu, gezien de huidige bezetting en apparatuur niet altijd in staat om in te springen op de actualiteit en de commentaarfunctie is niet afdoende ontwikkelt.
- Bevorderen van communicatie en sociale cohesie: de omroep moet laagdrempelig en letterlijk toegankelijk zijn voor alle inwoners van Sittard-Geleen. Inwoners moeten via de omroep kunnen communiceren met elkaar en meningen en ideeën kunnen uitwisselen. De Streekomroep wil deze functie meer professionaliseren, om zo het wederzijds begrip en de sociale cohesie tussen individuen en groepen in de lokale gemeenschap verder te versterken.
- Medium voor bewustmaking en activering / samenlevingsopbouw: de omroep wil, door actieve inbreng van burgers bij de totstandkoming van programma's over allerlei lokale issues de lokale gemeenschap activeren en meer betrokken maken.
- Vervullen van specifieke culturele- sport en/of educatieve functies: deze functie heeft de omroep al goed ontwikkeld doordat zij uitgebreid informeert over activiteiten van bijvoorbeeld verenigingen in de stad. Deze functie kan uitgebreid worden naar andere culturele beleidsterreinen zoals toneel, popmuziek en basis- en voortgezet onderwijs.
- Kweekvijver voor omroeptalent: de lokale omroep is vaak de eerste stap in de carrière van medewerkers van regionale en landelijke omroepen of de audiovisuele sector. De Stichting Streekomroep Start zou programmatijd kunnen reserveren om (jeugdige) inwoners de kans te bieden zich te profileren en ontwikkelen op dit vlak.

Verbeteringen
Om de bovenstaande verbeteringen door te voeren investeert de gemeente eenmalig voor de jaren 2008 en 2009 per jaar E125.000,- bovenop de jaarlijkse bijdrage. Deze extra gelden worden ingezet voor training van personeel, gezien het feit dat de omroep wil doorgroeien naar een semi-professionele omroep. Ook wordt hiermee geïnvesteerd in apparatuur, daar de huidige apparatuur verouderd is.


---