5K groep van ondernemerscoaches ook in Belgie


Belg Marc Degreef sluit zich aan bij de groep

EINDHOVEN, 20080312 -- De 5K Consultancy Group van zelfstandige ondernemerscoaches is nu ook actief in België na toevoeging van Marc Degreef (www.almasi.be) aan het snel groeiende netwerk. Volgens de bedenker van de innovatieve 5K methode, Jean-Paul Close, is dit de eerste internationale stap op weg naar een wereldwijd netwerk van ervaringsdeskundigen die ondernemers helpen om te gaan met de uitdagingen van deze tijd met behulp van de 5K methode en ideologie als bron van inspiratie en structuur.

Marc Degreef is de eerste Belgische ervaringsdeskundige die zich heeft aangesloten bij de groep om zich te richten tot ondernemerschap in België, dat wezenlijke verschillen toont met de situatie in Nederland. In Nederland heeft de groep zich de laatste jaren kritisch en innovatief opgesteld ten opzichte van de maatschappelijke ontwikkelingen verbonden aan globalisering, open markten en vrije concurrentie. De consequenties zijn overal in de maatschappij waar te nemen en ondernemers hebben vaak de grootste moeite om er mee om te gaan. Volgens Close en zijn groep is er een beweging gaande waarin de culturele en emotionele waarden van de consument een fundamenteel onderdeel zijn geworden van ondernemerschap. Behoeftes kunnen door vele alternatieven worden ingevuld maar de uiteindelijke keuze is voor de klant afhankelijk van veel meer factoren. Dit verlangt een nieuwe ondernemersmentaliteit en aanpassingen in de maatschappelijke organisatie. Deze ontwikkelingen hebben ondernemerschap in essentie volledig veranderd. Omdat de Belgische maatschappij en culturele beleving heel anders in elkaar zit dan de Nederlandse is het noodzakelijk dat ook de 5Ks gehanteerd worden vanuit de Belgische mentaliteit en situatie.
Het is de bedoeling dat er in België ook een groep ontstaat van lokale ondernemerschapdeskundigen die samen niet alleen individuele ondernemers behulpzaam zijn maar ook een standpunt innemen over de lokale Belgische maatschappelijke innovatie die nodig is om welvaart en welzijn te waarborgen binnen een verantwoorde maatschappij op lokaal en wereldniveau. Volgens de 5K manier wordt winstgevendheid een middel om hogere doelen te bereiken waarin de mens en haar natuurlijke omgeving een even belangrijke rol spelen. In Nederland wordt op deze manier al gewerkt door de groep in verschillende regio's waar 5K ondernemerscoaches actief zijn als bron van individuele en collectieve inspiratie. De internationale ontwikkeling van de groep zal ook een extra toegevoegde waarde opleveren voor Nederlandse bedrijven die in België succesvol wensen te zijn en visa versa.
Marc Degreef is geboren in Afrika, Belgisch Congo, en heeft daar jarenlang geleefd en gewerkt vooral als ingenieur in de bruggenbouw. Eind jaren 80 is hij definitief naar België verhuisd om zich aldaar te richten op ondernemerschap. Nu heeft hij al zijn deskundigheid en persoonlijkheid verbonden aan de ideologie en methodieken van de 5K Consultancy Group in de volste overtuiging dat hij op deze manier bij kan dragen aan het succes van ondernemers in België, zowel in materiële zin als in immateriële zin. Degreef zal zich met name richten tot de ondernemersmarkt van Vlaanderen.