Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 048

datum: 12 maart 2008

Visie stadhuisgebied uitgebreid met alternatieven voor Achter Davidshof

Het college heeft alternatieven uitgewerkt voor Achter Davidshof in de stedenbouwkundige visie voor het stadhuisgebied. De raad had hier eerder om gevraagd. De gemeenteraad krijgt in een peiling de visie opnieuw voorgelegd. Afhankelijk van de reactie van de raad geeft het college de visie vrij voor de inspraak. De stedenbouwkundige visie Stadhuisgebied is het ruimtelijke kader voor ontwikkelingen in de toekomst. Als de visie is vastgesteld is dit een document om toekomstige ontwikkelingen te sturen of er op te toetsen.

Bij het eerste alternatief komt er een zo groot mogelijke tuin (type 'Schuttersdoelentuin'), met tuinmuren langs de Hellestraat en Achter Davidshof. Aan de Westsingel komt een gebouw dat eveneens aan de voormalige Hellegracht staat. Bij de tussenvariant blijft de tuin in een kleinere vorm bestaan en komt er een tweede gebouw langs de voormalige Hellegracht. In het derde alternatief zijn de twee aparte gebouwen samengevoegd tot één geheel.

Herstel van de stad
De visie is opgesteld zodat het gebied zich kan ontwikkelen tot een samenhangend geheel met de binnenstad. Bovendien is het een belangrijke verbinding tussen de binnenstad en het Eemplein. De wandel- en fietsroute naar het Eemplein heeft daarom in de visie een belangrijke positie. In de visie is aangegeven hoe ruimtelijke ontwikkelingen in de komende tien tot vijftien jaar worden ingevuld. Het uitgangspunt is een autoluwe publieke ruimte te creëren die hoort bij de binnenstad. De gemeente wil graag dat het een aantrekkelijk en sociaal veilig gebied wordt, waarbij de afwikkeling van het verkeer extra aandacht vraagt.



Gemeente Amersfoort