Ingezonden persbericht

12 maart 2008

Nieuwbouwwoning nog steeds populair!

Uit een marktonderzoek van het fundaNieuwHuisPlan (fNHP) onder 1000 starters is gebleken dat 75% van deze groep actief op zoek is naar een nieuwbouwwoning. De gemiddelde leeftijd van deze groep starters bedraagt 28 jaar.

Ondanks de constatering van de NVB Vereniging voor Ontwikkelaars en bouwondernemers dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen zwaar is teruggevallen, blijkt de vraag onder de starters in de woningmarkt groot. Hiermee lijkt de negatieve trend van de laatste 5 jaar doorbroken te zijn.

De dalende populariteit werd destijd verklaard door stijgende grondprijzen en de groeiende bouwkosten als gevolg van grote vertragingen tijdens de bouw. De facturen van de aannemer worden namelijk na het passeren van de hypotheek betaald uit het nieuwbouwdepot. Het percentage voor de rentevergoeding over het nieuwbouwdepot is meestal gelijk aan het rentepercentage dat in rekening wordt gebracht voor de hypotheek. Doordat het nieuwbouwdepot gedurende de bouw steeds kleiner wordt, is de rentevergoeding ook steeds lager, terwijl de hypotheekrente wel constant blijft. Hoe meer tijd de bouw in beslag neemt, des te groter wordt dit renteverlies. De afgelopen 5 jaar liep dit verlies tijdens de bouwtijd zelfs vaker op tot meer dan 6 procent van de koopsom. Het grote voordeel van de nieuwbouwwoning ten opzichte van bestaande bouw, namelijk het uitblijven van de 6% overdrachtsbelasting, verdween hierdoor als sneeuw voor de zon, waardoor de nieuwbouwwoning duurder werd dan bestaande bouw.

Volgens het fNHP is de verklaring voor de trendbreuk drieledig:
1. Allereerst wordt er steeds meer gebruik gemaakt van goedkopere bouwmaterialen, waardoor de nieuwbouwwoningen tegen lagere prijzen kunnen worden aangeboden.
2. Ten tweede neemt het volume van nieuwbouwwoningen steeds meer toe, waardoor de woningzoekende starter niet noodgedwongen hoeft uit te wijken naar bestaande bouw.
3. Tot slot blijkt uit eigen cijfers dat de meeste starters die een bestaande woning betrekken van plan zijn extra kosten te maken voor het vervangen van de keuken en/of de badkamer. Hierdoor wordt bestaande bouw duurder en nieuwbouw weer aantrekkelijker voor de starter op de woningmarkt.

Het fundaNieuwHuisPlan is een multimediaal en interactief platform dat consumenten onafhankelijke en op maat gesneden informatie biedt rondom het kopen, financieren, verbouwen en inrichten van hun woning.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Seegers of Katja Claessens op het telefoonnummer 020-6352535.

---- --