PRESS RELEASE


Time : 15:41:07
Date : 12 March 2008

Sender Name: Flanders Investment & Trade

Vlaamse bedrijven agroalimentaire sector krijgen meer slagkracht in het buitenland door samenwerkingsovereenkomst tussen FIT en VLAM

Flanders Investment & Trade (FIT) en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) hebben op 5 maart een
samenwerkingsovereenkomst of convenant ondertekend. Die convenant bepaalt concreet hoe FIT en VLAM voortaan kennis en expertise zullen uitwisselen, netwerken en actieprogramma's op elkaar afstemmen en gezamenlijk communiceren. De convenant treedt retroactief in werking vanaf 1 januari 2008 en zal de slagkracht van de Vlaamse agroalimentaire sector, één van de sleutelsectoren van de Vlaamse economie, aanzienlijk vergroten.

Zowel FIT, het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen, als VLAM, het promotieorgaan bij uitstek voor de verschillende agroalimentaire sectoren, hebben zeer nauwe contacten met de bedrijfswereld. Ze bieden allebei specifieke, gespecialiseerde dienstverlening aan en ondernemen verschillende acties om het ondernemerschap in Vlaanderen te versterken, elk vanuit hun eigen invalshoek. FIT tracht het ondernemen vanuit en naar Vlaanderen op een duurzame manier te bevorderen. VLAM tracht de afzet, de toegevoegde waarde, de consumptie en het imago van producten en diensten van de Vlaamse agroalimentaire sector te bevorderen in binnen- en buitenland.

Door hun krachten te bundelen willen FIT en VLAM de agroalimentaire sector, één van de sleutelsectoren in de Vlaamse economie, een duwtje in de rug geven. De sector doet het al bijzonder goed, zeker op het vlak van de export (de voedselindustrie vertegenwoordigde bijna ¤ 4,4 miljoen in de 1ste helft van 2007 - bron NBB), maar het kan nog altijd beter! De op 5 maart ondertekende convenant bepaalt concreet hoe FIT en VLAM nog meer Vlaamse bedrijven uit de agroalimentaire sector en hun buitenlandse partners kunnen steunen. De convenant treedt retroactief in werking vanaf 1 januari 2008.

Zo zullen FIT en VLAM voortaan hun actieprogramma's op elkaar afstemmen, stellen ze hun ruime netwerken open en engageren ze zich om wederzijds zakelijke opportuniteiten te signaleren. Op alle niveau's zal er ook kennis en expertise worden uitgewisseld, o.a. voor publicaties, statistieken, sectorinformatie en marktstudies. En al die kennis en expertise zal ter beschikking worden gesteld van de Vlaamse bedrijven die actief zijn in de agroalimentaire sector. Dat zal de slagkracht van Vlaamse bedrijven uit die sector aanzienlijk vergroten.

Koen Allaert, gedelegeerd bestuurder van FIT: "Met deze samenwerkingsovereenkomst willen we niet alleen de specifieke sterktes erkennen van de publieke organisaties die in het buitenland Vlaamse bedrijven en producten uit de agroalimentaire sector begeleiden en promoten. We willen die sterktes ook zo goed mogelijk benutten, in het voordeel van de Vlaamse bedrijven en hun buitenlandse partners. Door een gestructureerde samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat elk bedrijf wordt geholpen door de juiste organisatie op de juiste plaats. En de knelpunten die we allemaal vaststellen, kunnen we met vereende krachten aanpakken. Zo creëren we een win-winsituatie en een waaier aan synergieën, die het bedrijfsleven in Vlaanderen en de Vlaamse welvaart, zeker ten goede zullen komen."

Over Flanders Investment & Trade:
Flanders Investment & Trade levert een fundamentele bijdrage tot het duurzaam internationaal ondernemen van de Vlaamse bedrijven van de opstart tot de consolidatie. Het doet dit via informatie, opleiding en begeleiding met als belangrijkste instrument een binnenlands en buitenlands netwerk. Dit Vlaamse agentschap wil zo een betekenisvolle bijdrage leveren tot de internationale ontwikkeling van de Vlaamse economie.
Flanders Investment & Trade wil daarnaast buitenlandse investeringen en handel aantrekken naar Vlaanderen. Het is hét aanspreekpunt voor buitenlandse bedrijven die zaken willen doen met bedrijven in Vlaanderen. Het levert informatie en ondersteuning op het vlak van subsidiemogelijkheden, incentives, ondersteuning voor R&D, site selection, legaal advies, en nog veel meer.
www.flandersinvestmentandtrade.be

Over het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing: Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing is een Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA) van het beleidsdomein Landbouw en Visserij die de afzet, de toegevoegde waarde, de consumptie en het imago van producten en diensten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw, visserij en agroalimentaire sector bevordert in binnen- en buitenland. Dit gebeurt in opdracht van het bedrijfsleven en de Vlaamse overheid
en in samenwerking met zoveel mogelijk schakels in de keten. www.vlam.be

Contact voor de pers:

Bart Matheï
Verantwoordelijke externe communicatie en P.R.
Flanders Investment & Trade
Tel: +32 2 504 88 79
Mob: +32 473 366 975
Fax: +32 2 504 88 99
Gaucheretstraat 90 BE

1030 brussel (België)

URL:
http://www.flandersinvestmentandtrade.be
http://www.vlam.be