Symposium machinaal straten straatbaksteen

13/11/2007 14:50



Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB)



Velp, 13 november 2007 - De Stichting Promotie Straatbaksteen (SPS) organiseert op 13 maart 2008 in Harderwijk, op het terrein van Fundeon, een speciale bijeenkomst rond het arbeidsvriendelijk verwerken van straatbaksteen. Centraal staan machinale en mechanische bestratingsmethoden voor gebakken straatsteen. In de ochtend worden beschikbare methoden gedemonstreerd. Aansluitend is er 's middags een symposium waarbij het onderwerp uit verschillende invalshoeken wordt benaderd. Doel is aan te geven wat op dat moment 'state-of-the-art' is voor het machinaal straten met straatbaksteen. Demonstratie en symposium worden in nauwe samenwerking met de Arbeidsinspectie georganiseerd. Toeleveranciers van de bestratingsbranche zijn van harte uitgenodigd hun materieel te tonen.

Het symposium volgt op de introductie van een nieuw normsysteem door de Arbeidsinspectie en de bestratingsbranche voorjaar 2006. Dit nieuwe systeem beoogt de fysieke belasting van stratenmakers verder te beperken. De Stichting Promotie Straatbaksteen (SPS) hecht groot belang aan een veilige en gezonde werkplek voor de stratenmaker. Tegelijk pleit SPS bij monde van haar voorzitter Dick Tommel voor een verantwoorde toepassing van het normsysteem met het oog op de materiaalkenmerken van straatbaksteen en de functionaliteit van bestratingen met gebakken materiaal. "We staan een goede toepassing van het redelijkerwijs-beginsel voor. Dit beginsel laat ruimte voor handmatig straten, mits de kenmerken van het werk, de locatie of het product tot handmatig straten noodzaken. En daarvan is bij straatbaksteen sprake, zoals ook de staatssecretaris ons eind 2006 per brief liet weten".

De mogelijkheden van machinaal straten verkend
Op 13 maart 2008 vestigt SPS de aandacht op machinale en mechanische bestratingsmethoden voor straatbaksteen om de ontwikkeling daarvan een nieuwe stimulans te geven. Gedurende de ochtend zullen producenten van bestratingsmachines en van hulpmiddelen aan geĂŻnteresseerden tonen wat al mogelijk is dat gebied. Gelegenheid wordt geboden state-of-the-art technieken te tonen, waarbij duidelijk wordt wat wel en wat niet kan ten behoeve van een arbeidsvriendelijke manier van verwerken van straatbaksteen.

Symposium
In de middag komen tijdens een symposium alle facetten van het thema 'arbeidsvriendelijk verwerken van straatbaksteen' aan bod. Duidelijkheid zal worden gegeven over de regelgeving en nieuw handhavingsbeleid van de Arbeidsinspectie in 2008, mede in relatie tot verwerking van gebakken materiaal. Verder zal worden ingegaan op de eisen die aan een machinale verwerking moeten worden gesteld vanuit het oogpunt van de materiaalkenmerken van de baksteen. Tenslotte zullen marktpartijen (fabrikanten, verwerkers, machinebouwers en opdrachtgevers zoals gemeenten) het onderwerp vanuit hun specifieke invalshoek bespreken.

Producenten van machinale en mechanische hulpmiddelen voor het straten met gebakken materiaal worden door de Stichting Promotie Straatbaksteen van harte uitgenodigd zich voor de demonstratiebijeenkomst aan te melden. Dat kan via de SPS-site www.straatbaksteen.nl, rechtstreeks met een e-mail naar info@straatbaksteen.nl of telefonisch op 026-3845641 bij het secretariaat van SPS in Velp (Gld.)

Over de Stichting Promotie Straatbaksteen
De Stichting Promotie Straatbaksteen heeft als doel het bevorderen van een kwalitatief en kwantitatief goede toepassing van straatbaksteen, een en ander in het belang van een goede ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde en ongebouwde omgeving. Zie www.straatbaksteen.nl.





http://www.straatbaksteen.nl